Rabu, 3 Oktober 2012

Kayalah Tukar Tiub!!!

Kayalah Tukaq Tiub. Tak lama lagi Tukaq Tiub boleh beli sport car. Dia dengan kawan-kawan dia menang kes tahanan ISA di Mahkamah Tinggi. Depa 5 orang dibagi gantirugi RM4.06 juta. Wow! Banyak tu, kalau dibahagi tolak duit loyar sorang-sorang dapat lima enam ratuih ribu.

Tapi ni baru di peringkat Mahkamah Tinggi. Kalau pendakwa buat rayuan di Mahkamah Rayuan jadi lagu mana pulak... Silap-silap kena bayaq kat depa pulak.

Walau macamana pun tahniahlah Tukaq Tiub...

Tukar Tiub


Lima bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) ditahan pada 2001 secara tidak sah dan dengan niat jahat, demikian diputuskan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

Dalam keputusannya, Hakim Datuk Lau Bee Lan menganugerahkan aktivis Hishamuddin Rais dan empat yang lain masing-masing RM15,000 bagi setiap hari penahanan mereka di bawah Seksyen 73 Akta Keselamatan Dalam Negeri dan RM30,000 sebagai gantirugi teruk.

Ini menjadikan jumlah gantirugi itu ialah RM4.06 juta. Bagaimanapun, mahkamah memihak kepada defendan berhubung dengan Seksyen 8 ISA.

Mahkamah juga mendapati kenyataan akhbar yang dibuat oleh Ketua Polis Negara (IGP) ketika itu, Tan Sri Norian Mai ekoran penangkapan plaintif pada April 2001 adalah berunsur fitnah terhadap mereka, kecuali kepada Badaruddin Ismail.

Untuk ini, Hakim Lau dianugerahkan RM60,000 sebagai gantirugi am dan RM40,000 bagi gantirugi teruk dan teladan.

Mahkamah juga dianugerahkan RM200,000 sebagai kos.

Selain Hishamuddin dan Badaruddin, plaintif lain ialah Saari Sungib, Badrulamin Bahrom, dan Tian Chua Chang (atas), yang lebih dikenali sebagai Tian Chua (atas).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sapa-sapa nak komen boleh komen. Tapi Haji Lee Copper tak bertanggungjawab atas komen-komen anda. Apabila anda komen bermakna anda yang bertanggungjawab dan sanggup terima akibat dari komen anda.