Jumaat, 24 Februari 2012

Tak Mesyuarat Dengan Najib Pun Tak Pa...!

Khalid Ibrahim, Menteri Besaq Selangoq menrungut pasai Menteri Besaq dan Ketua Menteri dari kerajaan pimpinan Pakatan Rakyat tak dipangge untuk "Mesyuarat Menteri-menteri Besar dan Ketua Menteri ke 114" di Putrajaya. Mesyorat tu Mat Monggol jadi pengerusi.

Ala.. depa memang macam tu. Puak-puak Umno Jahanam ni memang dah rosak jahanam. Depa ingat depa saja boleh pegang kerajaan. Orang lain tak boleh. Depa ni bukan ambik kira profesyonal ka dak. Depa buat ikut suka depa saja.

Hello Khalid... tak payah kecik hati la. Takat dok pi sembang dalam meeting dengan puak-puak penyamun tu buang masa saja. Banyak hal lagi hang dengan kawan-kawan hang boleh buat. Lagi pun kerajaan BN nipun dah nak mampuih tak lama lagi... ...

Pulau MB, KM Pakatan, Najib tak profesional, kata Khalid 3:30PM Feb 23, 2012

Tindakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang mempengerusikan Mesyuarat Menteri Besar dan Ketua Menteri ke-114 di Putrajaya pada Selasa lalu tanpa membabitkan pemimpin
Pakatan Rakyat dianggap amat tidak professional.

Sehubungan itu, menurut Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, mesyuarat berkenaan sewajarnya dinamakan sahaja Mesyuarat Menteri Besar dan Ketua Menteri BN.

“Menteri Besar dan Ketua Menteri dari negeri Pakatan Rakyat tidak dipanggil menghadiri Mesyuarat Menteri Besar dan Ketua Menteri ke-114 yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang diadakan di Putrajaya pada Selasa lalu.

“Oleh itu, Kerajaan Negeri Selangor menyeru Perdana Menteri untuk membuat satu penjelasan kepada media bahawa mesyuarat tersebut adalah sebenarnya Mesyuarat Menteri Besar dan Ketua Menteri BN,” katanya dalam satu kenytaan media hari ini.

Sambil membidas Najib kerana mengenepikan peranan Menteri Besar dan Ketua Menteri dari Pakatan Rakyat dalam membincangkan kebajikan rakyat, Abdul Khalid berkata sikap perdana menteri hanya membuktikan bahawa konsep 1Malaysia yang dipromosikan hanyalah sekadar gimik politik.

“Adalah amat tidak professional untuk Perdana Menteri mengenepikan peranan Menteri Besar dan Ketua Menteri dari Pakatan Rakyat dalam satu mesyuarat yang membincangkan kebajikan rakyat.

“Apatah lagi rakyat dari Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan menyumbang lebih dari setengah hasil ekonomi Malaysia,” katanya sambil menambah tindakan Najib itu juga memberi kesan buruk kepada proses transformasi yang ingin dilakukan.

Mesyuarat Selasa lalu itu turut dihadiri Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan serta beberapa menteri kabinet.

Ia lazimnya digunakan bagi menyelaras pentadbiran antara negeri-negeri selain membincangkan isu-isu berbangkit.Khamis, 23 Februari 2012

Hakim Suwey!!!

Kasut dipakai di kaki. Orang tak pakai atas kepala macam serban atau ketayap. Walau macamana mahal sekalipun kasut adalah pakaian manusia yang terbawah sekali yang melindungi dari kekotoran, kesakitan dsbnya.

Kasut kalau diguna untuk lepas geram dan dituju pada orang tertentu, maka orang yang menjadi sasaran itu boleh dianggap telah terhina. Kehinaan itu boleh dianggap sial atau suwey bagi orang besar.

Kadang-kadang orang besar-besar ni kena diajar juga. Macam kejadian panel tiga orang Hakim Mahkamah Persekutuan yang dibaling kasut oleh seorang perayu dalam kesnya. Semuanya terlalu rigid dan tidak boleh menggunakan 'common sense'.

Padan muka hakim-hakim tu..... Suweylah kau orang semua!!

Imam 'BERSIH' baling kasut ke arah hakim

Seorang imam yang diusir dari kuarters kediamannya atas dakwaan masalah disiplin bertindak membaling kasutnya ke arah panel tiga hakim Mahkamah Persekutuan hari ini.

Kejadian sekitar jam 10 pagi itu berlaku apabila Hakim Besar Malaya Tan Sri Zulkifli Ahmad Makinuddin menolak permohonannya supaya diberi kebenaran membuat rayuan.

NONEIni berikutan bantahan yang dibangkitkan oleh peguam Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan Zulkifli Che Yong bahawa afidavit imam itu difailkan di luar dari masa yang ditetapkan.

Imam berkenaan, Hoslan Hussain (kiri), yang tidak diwakili berdiri di barisan meja berhampiran pegawai pendakwa raya dan peguam semasa permohonan itu.

Difahamkan Hoslan merayu kepada Hakim Zulkefli supaya berlembut dan membenarkan permohonannya itu tetapi tetapi hakim dilaporkan mahkamah terpaksa membenarkan bantahan  kerana ia mengikut undang-undang.

Hakim Zulkefli cuba menenangkan Hoslan tetapi beliau dikatakan tidak mahu mendengar alasan berkenaan tetapi sebaliknya mencampakkan kasutnya ke arah panel hakim yang hampir mengenai seorang daripda mereka.

Rabu, 22 Februari 2012

Harussani itu Bayangan Apa?

Hari tu si Mufti Melayu Purba Harussani kata Najib gadai akidah kerana hadir upacara Thaipusam di Batu Caves. Maka ramailah yang memuji keberaniannya kerana memberitahu perkara benar, sampai penyokong Pakatan Rakyatpun terpesona. Aku pula, bila baca akhbar, blogs dsbnya berkenaan hal ini aku menjuihkan bibir saja. Podah! Harussani. Aku tak pernah percaya pada Harussani.

Tapi selang beberapa hari si Mufti Melayu ni buat "U-turn" kerana mengatakan kehadiran Najib tidak menyalahi hukum syarak pula. Apa punya pekak si Harussani ni? 

Sehari dua ni si Mufti Melayu Berong Harussani hadir pulak dalam majlis anjuran kumpulan sakai-sakai Melayu  iaitu JATI yang didalangi oleh Hassan Akidah PhD yang logo kumpulannya macam logo setan!Apa lagi yang Harussani nak buat kalau masuk majlis macam ni.  Dia tentunya jual temberang. Lelong hadith Nabi SAW dan ayat-ayat Al Quran . Berrcerita Islam, Jihad, Melayu, dan Raja mengikut kesukaannya.

Yang syoknya si Harussani kata Rasulullah pernah bersabda "Raja itu adalah bayang Allah di bumi ini". Tapi bagi aku bunyi macam dialog dalam cerita hindustan saja. Ini yang aku marah ada ustaz-ustaz yang mengajar aku, depa tak pernahpun ajar aku hadith ni!

Aku nak tanya Harussani, "raja adalah bayang Allah di bumi ini" lagu mana maksudnya? Tapi yang aku tau mufti macam Harussani adalah "bayangan setan". Ataupun dia memang setan berketayap!