Jumaat, 23 April 2010

Apa Maksud Hormati Kuasa Mutlak Raja Melayu Dalam Agama?

Ada empat perkara yang ditekankan oleh Raja Nazrin Shah anak Sultan Perak semasa merasmikan persidangan ke 171 Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak iaitu:-

  1. Bahawa raja-raja ada kuasa mutlak dalam hal agama Islam dan adat Melayu dalam negeri mereka.
  2. Oleh itu semua hal berkenaan Agama Islam seperti fatwa, arahan atau apa saja perlu dapat dirujuk kepada dan mendapat persetujuan Sultan terlebih dahulu. 
  3. Kuasa raja pemerintah dalam hal Agama Islam dan adat Melayu tak pernah diserah pada pihak lain walaupun semasa di bawah lindungan British ataupun penjajahan Jepun. 
  4. Kuasa mutlak ini mesti dipertahankan
Raja Nazrin Shah
( Foto: Malaysiakini)

Aku sebagai rakyat mesti kena setuju. Tapi sekiranya difikir, apabila seorang raja ada kuasa mutlak dalam hal agama dan adat bangsa, aku menjadi celaru.

Kecelaruan timbul apabila aku tengok orang Islam dan Melayu. Mereka macam bukan orang Islam yang tulen. Mereka tidak mengamalkan ajaran Islam sebenar malah kehidupan mereka bercanggah dengan Islam.

Majoriti mereka penipu, pembohong, perasuah, peminum arak, penjudi, pengamal sihir, pemecah amanah dan bermacam-macam lagi perlakuan dan perangai buruk yang dilarang dan diharamkan oleh Islam. Sekarang ini perbuatan zaman jahiliah iaitu berzina dan membunuh anak semakin berleluasa di kalangan orang Islam. Itu semua amalan orang jahil, fasiq dan munafiq.

Apabila Raja Nazrin berkata bahawa raja mempunyai kuasa mutlak dalam hal ehwal Agama Islam, maka apakah perlakuan buruk orang Islam itu boleh diletakkan kesalahannya ke atas raja-raja? 

Begitu juga dengan hukum syarak. Di semua negeri, Undang-undang Islam hanya mencakupi kekeluargaan Islam sahaja seperti nikah, cerai dan rujuk serta pembahagian pusaka. Dalam hal jenayah seperti membunuh, mencuri, menipu dll hukum syarak sudah tidak terpakai kecuali zina, minum arak, khalwat dan tidak berpuasa dalam bulan ramadhan (itupun hukumnya tidak mencerminkan hukum Islam). Benarkah kekuasaan raja-raja terpelihara dan tidak diganggu gugat terutamanya oleh British? Macamana hukum British terpakai menggantikan hukum Islam?

Apakah perlu kuasa mutlak raja-raja dalam hal Agama Islam dipertahankan? Sedangkan raja-raja tidak mempertahankan kesucian Islam dan membiarkan orang Islam hanyut. Raja-raja dan ahli keluarga mereka kelihatan hanyut sama. Persoalannya adakah Islam itu keutamaan raja-raja dalam pemerintahan mereka?

Raja-raja dalam mempertahankan kuasa mutlak mereka dalam hal Agama Islam, mereka mestilah melantik ahli majlis yang berpegang kukuh dengan agama. Bukannya melantik orang jahil dan fasiq menjadi ahli majlis. Kalau disenaraikan orang jahil, fasiq dan munafiq sebagai ahli majlis agama di negeri-negeri memang ramai dan boleh memalukan raja-raja yang melantik mereka. 

Melantik mufti juga begitu. Raja mesti mendengar nasihat mufti dan bukan sebaliknya.

Persoalan utama sekarang mengapakah Raja Nazrin membangkitkan perkara ini? Adakah raja-raja telah tidak dipedulikan oleh kerajaan yang berkuasa? Atau adakah Raja Nazrin cuba menunjukkan bahawa itu yang dia mahu apabila dia naik takhta kelak?  

Kita rakyat hanya tunggu dan lihat. 

Kutukan Jumaat: Mamak Tua Terkutuk Penipu

Dalam kes arak ni, Mamak Tua Terkutuk iaitu Mahathir memang penipu. Dia dah tak boleh nak pusin dan belit. Dia kata anaknya jadi pengarah San Miguel Corp pasai depa nak guna kepakaran dia untuk kembangkan perniagaan selain dari buat bir.

He explained that his eldest son, Mirzan, had merely been invited to the board for his ability to aid with the company’s bid to diversify its business from its primary beer brewery.
“Not true. The company wants to change its business. I was told they want to sell their alcohol division to someone else,” Dr Mahathir said.

Baca selebihnya di sini....

Cis.... piraaaah.  Pelaq punya orang tua. Otak dajai. Perangai peraun tak buang. 


Tapi ada satu komen yang aku setuju sangat dan aku rasa kalau BN tak ditendang dan UMNO Jahanam tak dihapuskan dari kekuasaan, negara kita akan jadi macam ni.....

written by Abdul Said, April 23, 2010 
Yes, you lead the whole nation to the drain, its a matter of time before we send our maids to Singapore, Thailand, India and Taiwan!!. You'll be remembered as a leader who practised and nurtured corruption in this land. Even the land of your forefather is very much better and going to lead Asia after Japan and China!!

Bukti Pemimpin PR Bijak....
Sumber: Era Pasca

Khamis, 22 April 2010

Pengundi Melayu Akan Undi BN Kerana.......


Sekiranya BN khususnya UMNO Jahanam turunkan mereka-mereka ini untuk kempen Pakatan Rakyat hanya boleh menang tipis di PRK Hulu Selangor. Silap-silap kalah.

Puncanya pengundi Melayu  telah yakin Kamalanathan tersilap jadi ahli MIC, sepatutnya UMNO.

MIC:

UMNORabu, 21 April 2010

ADAKAH ADUN PR PERAK HINA DI MATA.....

Cuti birthday Sultan Perak aku balik kampung. Aku tak ambik hal sebab aku tak dapat bintang kebesaran atau pingat. Kalau offer kat akupun aku tak mau. Aku akan tolak kerana aku tak tau apa Nilai Datuk.....? 

Semalam aku baca di blog Pak Karamu bertajuk SULTAN TIDAK JEMPUT ADUN PR kemudian hari ni timbul lagi cerita kat MENGAPA ADUN PAKATAN RAKYAT TIDAK DIJEMPUT MENGHADIRI MAJLIS KEPUTERAAN TUANKU SULTAN PERAK

ZAMRY MAMAK PARIA  ATAU SS CELAKA ATAU PEGAWAI PEJABAT SULTAN WAJIB BAGI JAWAPAN YANG KONKRIT.  

Selasa, 20 April 2010

PRK Hulu Selangor: Ibrahim Ali Sokong Puan Kamala

Ibrahim (Zionis Melayu) Ali telah menyatakan sokongan pada Calon BN dari MIC iaitu Puan Kamala Nathan. Oh sori.... bukan Puan Kamala tapi Kamalanathan.  

Beliau menyokong Kamala atas dasar "kepentingan negara" di samping menafikan beliau bersikap perkauman. Dia tidak meyokong Zaid Ibrahim kerana Zaid tidak menyokong PERKASAm. 

Ini bermakna Kamala, MIC dan BN memang berkongsi semangat perkauman yang diperjuangkan Ibrahim Ali. Kalau diikutkan tafsiran politik perkauman PERKASAm dan Ibrahim Ali, orang macam Kamala hanya sesuai jadi drebar atau tinggi sikitpun tukang bawa beg dan pegang mikrofon Ibrahim Ali saja.

Macamanapun kesian pada Kamala dan Ibrahim Ali, mereka berdua hanyalah barua UMNO Jahanam.

UNDILAH ZAID IBRAHIM YANG TAK MAU JADI BARUA UMNO

Yang Ni Betoi


Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Ustaz Abdullah Mahmood kata, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai jaga pemakanannya sehari2. apa kata kita ikut diet ini kawan2. tak payahlah susah2 makan pil untuk kurus? Insyaallah kalau kawan2 ikut diet Rasullullah ini?. Garenti? kawan2 takkan sakit perut ataupun keracunan makanan.

Jangan makan SUSU + DAGING
Jangan makan DAGING + IKAN
Jangan makan IKAN + SUSU
Jangan makan AYAM + SUSU
Jangan makan IKAN + TELUR
Jangan makan IKAN + DAUN SALAD
Jangan makan SUSU + CUKA
Jangan makan BUAH + SUSU CTH :- KOKTEL
# JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI , SEBALIKNYA MAKAN BUAH TERLEBIH
DAHULU, BARU MAKAN NASI.
# TIDUR 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI.
# JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM . SESIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.

Nampak memanglah pelik.. tapi, kalau tak percaya… kawan2 cubalaa….. ……… ……… ……… .
Ianya takdelah dalam jangka masa terdekat nie…. Ianya berkesan bila kita sudah tua nanti.
Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.
Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. di kuatiri akan cepat mendapat penyakit.
Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita.
p/s : Sampaikan walau sepatah…
Al-Quran Juga ada mengajar kita menjaga kesihatan spt membuat amalan spt:-
Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk
yang meresap ke dalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul. Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.
Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).
Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang berkenaan.
Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam) Wassalam…
Sama2lah kita mengamalkannya. ……
WallahuA’lam
Sabda nabi Ilmu itu milik tuhan, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikkan insyaallah Allah akan
menggandakan 10 kali kepadanya.

diambik dari Kini2u.com

KISAH LAMA UNTUK DI DINGAT KEMBALI

MEREKA YANG TIDAK PERNAH BELOT - DIMANA MEREKA SEKARANG?
PETANG ITU - 38 TAHUN DAHULU


Ini cerita lama. Tapi baik juga untuk dibuka kembali agar kita semua dapat tahu apa yang berlaku puluhan tahun dahulu. Cerita-cerita ini kalau baik kita jadikan tauladan. Kalau tidak molek dapat kita jadikan sempadan. Kalau tidak pun kita baca untuk ketawa.

Ceritanya bagini:

Saya ingat lagi pada tahun 1972 - ketika itu saya anak mahasiswa yang mengulang tahun satu di Universiti Malaya. Saya telah aktif dalam perjuangan gerakan mahasiswa sejak dari awal tahun pertama lagi. Pada tahun itu, ketika Kongres Tahunan Persatuan Kebangsaan Pelajar-Pelajar Malaysia (PKPM ), saya telah dilantik untuk menjadi Setiausaha Agung. Badan yang bernama PKPM ini telah diharamkan pada tahun 1974 - sesudah demo pelajar menyokong warga Baling.

Ketika saya dilantik sebagai SU Agung PKPM – perang Vietnam sedang rancak. Kuasa imperial Amerika sedang melancarkan perang kolonial ke atas Vietnam, Laos dan Kamboja – sama seperti yang sedang berlaku di Iraq dan Afghanistan hari ini.

Justeru dalam Kongres PKPM tahun 1972 itu ada terdapat resolusi yang mengutuk imperialis Amerika Syarikat dan menyokong perjuangan menuntut keadilan oleh rakyat Indo China. Ketetapan yang dibuat dalam kongres akan menjadi dasar persatuan sehingga ke kongres tahun hadapan.

Pada zaman itu gerakan mahasiswa cukup rancak. Saya adalah seorang ahli kelab sosialis yang aktif. Justeru pandangan politik saya adalah kiri. Buku dan akhbar yang saya baca adalah kiri. Negara dan pemimpin negara yang saya hormati adalah dari jalur kiri.

Berdasarkan resolusi PKPM yang anti-Amerika saya telah memasang poster-poster anti-perang Vietnam yang kami terima dari International Union of Students yang berpengkalan di Prague.

Rupa-rupanya ada juga kumpulan mahasiswa, terutama dari PMUKM yang yang tidak bersetuju dengan pemasangan poster ini. Lalu saya dikritik sebagai SU Agung PKPM yang tidak bertanggungjawab. Sebenarnya isu poster anti-perang Vietnam ini hanya alasan. Kritikan ini datang dari pelajar reaksionari bermazhab kanan.

Akhirnya satu persidangan tergempar telah diadakan. Persidangan ini diadakan di Dewan Majlis Persatuan Universiti Malaya. Saya ingat lagi petang itu – delegasi dari PMUKM, dari Serdang College, dari Institut Teknoloji Kebangsaan, KSITM dan tuan rumah PMUM turut hadir.

Saya dapat merasakan seolah-olah telah ada persetujuan untuk menyingkirkan saya dari PKPM. Idris Jusi, dari PMUKM mula bercakap membuka kes tentang saya yang dikatakan tidak mengikut dasar PKPM dan dilihat pro-komunis. Dari KSITM, presidennya Zahari tidak pula bercakap. Yang banyak bercakap ialah Ibrahim Ali.

Pandangan-pandangan kanan dan reaskioner bertaburan pada petang itu.

Sebelum keputusan dibuat untuk menyingkirkan saya dari PKPM - tiba-tiba seorang wakil delegasi dari KSITM mengangkat tangan untuk berucap. Saya masih ingat lagi anak muda itu. Dia kurus lansing dan kacak. Berkulit sawo matang. Anak muda ini memakai seluar hitam dan berbaju biru. Mustahil saya akan melupakan susuk ini. Sampai akhir hayat saya ingat apa yang berlaku pada petang itu. Tidak mungkin saya akan lupa kerana pada petang itu saya sedang disalib.

Masih terngiang di telinga saya hingga ke hari ini apa yang dikatakan oleh anak muda itu:

“Sebelum dia dibuang, dia berhak untuk diberi peluang bersuara. Ini adalah cita-cita demokrasi pelajar… dan ini adalah hak dia.”

Saya terperanjat kerana tidak ada sesiapa dari persatuan lain yang menyokong saya kecuali PMUM. Saya terperanjat kerana anak muda ini berani ‘pecah regu’ untuk menyokong saya. Saya kagum atas keberanian nya.

Saya tidak kenal anak muda ini. Tapi saya tahu anak muda ini datang dari KSITM – satu persatuan pelajar yang saya anggap reaksionari. Bila saya selidiki baru saya sedari anak muda ini ialah Zaid Ibrahim – pelajar jurusan undang-undang Institut Teknoloji Mara. Saya juga difahamkan si Zaid ini datang dari Sekolah Tuanku Abdul rahman (STAR) seteru kuat sekolah saya, MCKK.

Semenjak petang itu saya tidak bertemu dengan Zaid Ibrahim. Kami meneruskan keyakinan diri. Saya difahamkan Zaid telah menjadi seorang peguam yang berjaya. Saya terus menjadi diri saya.

Lima tahun dahulu seorang kawan dari MCKK mengajak saya untuk menjadi ahli Civil Society of Malaysia. Ini badan hak asasi manusia yang cuba diwujudkan oleh Zaid Ibrahim. Cuma ada ‘catch’ - sesiapa yang ingin menjadi ahli wajib membayar RM250. Jumlah ini agak berat untuk saya - lalu saya menolak jemputan ini.

Seminggu sebelum Ngo ini berkumpul dan bersidang saya telah mendapat panggilan telefon mengatakan bahawa RM250 telah dibayar oleh Zaid Ibrahim. Saya hairan kerana seumur hidup saya – saya belum pernah bercakap sepatah pun dengan susuk ini. Dari panggilan talipon - saya telah diberi kebenran untuk datang ke persidangan pertama Civil Society ini di Hotel Renaisance.

Inilah kali kedua saya melihat Zaid Ibrahim. Kali kedua ini agak berbeza. Anak muda kurus yang berbaju biru dan berseluar hitam dahulu telah agak bersisi. Rambutnya telah dicantikan oleh anyaman uban. Baju dan pantalon yang dipakainya kelihatan dari jenis yang baik dan bermutu. Nah! Pastilah dia telah berjaya hinggakan sanggup membayar yuran untuk orang yang tidak dikenalinya.

Dua hari sebelum nama Zaid Ibarahim dimahsyurkan sebagai calon di Hulu Selangor saya telah pergi menemuinya. Rumah kediaman si Zaid ini bukanlah sama seperti bilik sewa tempat saya menginap. Ini kawasan lumayan yang hanya 30 minit dari Serendah Hulu Selangor.

Mata saya memerhati dengan rapi untuk mengetahui lebih dalam lagi manusia yang bernama Zaid Ibrahim ini. Rumahnya tidak mengancam tapi pastilah lebih luas dari bilik sewa saya. Dalaman tidak lucah dan bukan bermotifkan budaya ‘arriviste – horray henry’ yang sering kita temui di wilayah-wilayah mewah.

Tujuan saya datang kerana ingin bertanya apakah dia masih ingat lagi apa yang terjadi di Dewan Majlis PMUM 38 tahun dahulu. Zaid termenong sabentar sebelum mengakui yang dia pernah datang ke PMUM untuk bermesyurat. Tetapi tidak ingat apa tujuan dia hadir. Malah dia juga tidak ingat bahawa pada petang itu yang di salib ialah saya.

Saya tidak merasa kecewa kerana si Zaid tidak mengingati episod itu. Inilah perjalanan hidup kita sebagai manusia . Terpencar pencar - ada yang kita ingati dan ada yang kita lupakan. Untuk kita – pekara yang ini mungkin penting dan untuk orang lain pekara yang sama adalah ‘non event – tidak ada apa apa yang penting’.

Kenapa saya menulis kesah ini? Saya menulis kerana susuk yang bernama Zaid Ibrahim ini sedang berkempen untuk memenangi kerusi di Parlimen. Saya menulis ini kerana saya yakin bahawa manusia yang bernama Zaid Ibrahim ini adalah manusia demokrat. Tiga puluh lapan tahun dahulu – ketika kami masih lagi anak pelajar - si Zaid ini telah memperlihatkan sifat jujur dan demokratnya.

Pada petang itu – 38 tahun dahulu - si Zaid telah tidak terpengaruh dengan tohmah anti-komunis, anti kiri dan anti sosialis. Sifat demokratiknya telah tertanam dalam sebelum dia meletakan jawatan sebagai menteri kabinet kerana menentang ISA. Susuk yang bernama Zaid Ibrahim dapat melihat salah dan benar.

Jika saya warga Hulu Selangor saya merasa senang hati untuk menobatkan Zaid Ibrahim sebagai wakil suara saya di Parlimen. (TT)

( sebarkan lah kesah ini - untuk kita membuat kebaikan)