Khamis, 4 Mac 2010

Duta Amerika Syarikat: Rakyat Ingin Melihat Perasuah DiPenjara

Duta Besar Amerika Syarikat Alfonso Lenhardt kelmarin menyeru kepada *Kerajaan Malaysia untuk meningkatkan perang melawan korupsi, mengatakan rakyat ingin melihat pegawai kanan yang korup dihukum dan dipenjara.

Dia berkata ada keperluan untuk tindakan yang lebih jelas dalam meningkatkan langkah untuk kempen anti korupsi dan menjaga sumber daya awam.

Mr Lenhardt mengatakan kemenangan dalam perang melawan korupsi sangat penting untuk penggunaan peruntukan dan sumber yang bijaksana untuk membasmi kemiskinan endemik, yang ia ingatkan, adalah mendalaman.

Duta itu mengatakan bahwa untuk membangkitkan niat baik rakyat dan meningkatkan komitmen pemerintah untuk memerangi korupsi, para pengamal rasuah harus tunduk pada proses undang-undang, dihukum, dipenjara, dan kekayaan haram disita.

* bukan Kerajaan Malaysia tapi Kerajaan Kikwete di Tanzania

baca seterusnya di sini....

Komen aku...... Kalau kat Malaysia:-
  1. Rais Yatim dah pangge Duta ni.
  2. Brahim Ali dan Perkasam nya akan buat demo hari Jumaat depan Kedutaan AS di KL. Siap bakar bendera AS dan efigi Duta dan Obama
  3. Tak dak paper Melayu yang berani siar berita penuh
Tapi aku heran juga pasai apa bab rasuah dan salah guna kuasa ni US, UK, Australia, EU dan Kanada yang dok tegoq. Tapi pemimpin negera Islam macam Saudi, Masir, UAE, Pakistan, dll buat badak saja sedangkan itulah kewajipan mereka.

ZulKifli Nordin ni dari Parti Apa?

Betoi-betoi kurang ajaqlah si Joe (Zul) Nordin ni. Dia tengok panel lembaga disiplin tu dia tak boleh makan dia belah balik. Siap kata anggota panel banyak kapiaq. Dia siap bagi alasan dia nak lebai macam dia saja jadi anggota lembaga disiplin bicara dia.

Ciss... bodo... kata loyar... tapi loyar bodo!!! Bengong pulak tu.... Hang dalam parti apa Joe? UMNO ka PAS ka? Kalau UMNO memang nama depa macam lebai yang hang mau. Kalau PAS memang parti Islam tentu penuh dengan orang Islam.

Ni PKR semua bangsa ada dan semua ugama ada. Takkan hang bengong sangat. Atau hang penakut nak argue dengan depa. Hang cari alasan saja ni!!! Kerat teloq bagi anjin lah wei...!!!!
Mengaku Islam Tapi Perangai Kalahkan Kapiaq: Chua Soil Ek Lagi Steady

Dok heboh kepoh pasai Wakil Rakyat yang kurang ajaq keluaq parti (jadi wakil bebas) seminggu dua ni. Tapi letak jawatan depa tak mau. Palat punya wakil rakyat. Depa ingat kerusi wakil rakyat tu depa bertanding sendiri ka? Depa ingat kerusi tu pak tiri laki mak depa bagi ka!!! Pelaq punya orang.

Tengok si Chua Soil Ek..... hari ni dia umum letak jawatan dari Timbalan Presiden MCA. Dulu keluaq gambaq dia dok tutoh amoi dalam bilik hotel. Dia mengaku silap kemudian dia letak jawatan dalam kerajaan dan dalam parti. Steady saja dia....

Awat wakil rakyat PR yang keluaq parti lepaih tu mengaku bebas ni tak boleh buat macam Soil Ek ka? Apa depa dah juai kerusi kat BN? Depa ingat orang undi depa suruh depa lelong kerusi ka? Paling aku hangat hati yang buat taik ni orang Malayu. Bangsat punya melayu. Ada yang jenih pakai ketayap pulak tu. Burok kelaku, nampak duit meleleh ayaq lioq. Mengaku saja Islam tapi perangai kalahkan kapiaq. Haram jadah!!!

Ciss... kalau lagu tu Ust Ahmad Awang kena anjur solat hajat 7 hari 7 malam satu Malaysia. Bukan saja minta Allah Taala hukum si Mohsin Bagan Serai, tapi semua wakil yang dah lompat seperti Jamal Behrang, Osman Jail Lu Changkat Jering dan Hee Jelapang dll. Juga termasuk orang-orang yang terlibat dalam memusnahkan Kerajaan Pakatan Rakyat di Perak.

Biaq depa kena sambaq petir dan dipanah lintaq. Biaq Allah Taala hukum depa dengan seberat-berat hukuman yang Dia suka. Biaq depa terima bala yang akan jadi cerita turun temurun kat anak cucu.

Halilintar dan Petir

Halilintar maksud dalam bahasa orang putih ialah lightning, thunderbolt dan thunder clap. Petir pulak dalam bahasa orang putih membawa makna yang sama.

Kalau disambar petir sama jugak dipanah halilintar. Orang utara selalunya sebut 'dipanah lintaq'.

Jadi tujuh hari lagi kalau si Mohsin MP Bagan Serai tak letak jawatan, Maka solat hajat akan dibuat selama 7 hari tujuh malam mohon Allah Taala hukum si Mohsin ni.

Maknanya kena tunggu paling kurang 14 hari untuk mendengar berita atau melihat hukuman Allah pada Mohsin.

Aku terbayang si Mohsin disambaq petir atau disambaq petir, sampai rentung... eeeei ngeri la....

Biaq katak lain terketaq-ketaq.....

Rabu, 3 Mac 2010

Apabila Gaji Mufti Dibayar oleh Pembayar Cukai Non Muslim dan Cukai Dari Rumah Urut, Bar dan Penjual Daging Babi?

Ketuanan Melayu adalah haram. Kemudian mereka menggunakan undang-undang haram seperti ISA untuk menegakkan perkara yang haram. Ini seperti mencuci daging babi dengan minuman keras sebelum melahapnya. Dapatkah tindakan 'mencuci' daging babi dengan minuman keras menjadikannya halal untuk dimakan?


NO HOLDS BARRED

Raja Petra Kamarudin

Mufti Pulau Pinang Datuk Hassan Ahmad telah melabel Muslim yang siuman yang membuang bayi sebagai murtad.

Tindakan tidak berperikemaknusiaan mereka adalah sama dengan menyetujui apa yang dilarang oleh Islam, katanya, menambahkan bahwa pembunuhan itu dilarang dan merupakan dosa dalam Islam.

"Meskipun mereka adalah muslim, mereka membunuh kerana mereka gagal untuk mengawal emosi mereka dan hal ini akibat dari melakukan dosa masa lalu mereka yang melakukan perzinaan," katanya kepada Bernama setelah menghadiri muzakarah (dialog) yang berjudul "Memperkasakan Undang-undang berkaitan Islam" (Empowering Islamic Law) di sini hari ini.

Dia juga menyarankan generasi muda untuk menjadi lebih berpengetahuan dan berpegang pada ajaran-ajaran Islam untuk menghindari mengikut desakan hawa nafsu.

Sementara itu, Felo Penyelidik Kanan Universiti Malaya Datuk Dr Abdul Monir Yaacob mengatakan penurunan nilai-nilai institusi keluarga menyebabkan gejala pembuangan bayi.

Dia merujuk pada kes baru-baru ini di mana mayat bayi yang baru lahir ditemui rentung di Kuala Krai, Kelantan.

"Mungkin, mereka tidak memahami pentingnya anak dalam sebuah keluarga dan ini adalah langkah awal untuk kegiatan-kegiatan tidak bermoral.

"Mereka mungkin juga merasa bahawa anak itu tidak dapat diterima oleh orang ramai dan dibebani oleh rasa malu," katanya.

Ketika ditanya apakah kejahilan yang menyebabkan umat Islam melakukan tindakan seperti itu, Dr Abdul Monir, yang juga ahli Majlis Agama Islam Pahang, mengatakan:

"Kejahilan bukan istilah yang tepat, kerana mereka sedar bahwa Islam menganggap tindakan mereka sebagai salah dan dosa."

Dalam hal berkaitan, Prof Madya Dr Mohamed Azam Mohamed Ali dari Pusat Pemikiran Dan Pemahaman Islam Universiti Teknologi Mara, mengatakan satu mekanisma perlu diterapkan untuk menyorot kesan-kesan kegiatan seks bebas.

"Kita tidak boleh mengubah apa yang terjadi. Hal ini tidak bererti saya mendukung kegiatan seks bebas, tetapi penting bagi mereka untuk tidak membuang atau membunuh bayi-bayi mereka sendiri," katanya.

Dia menambahkan bahawa meskipun bayi lahir di luar perkawinan, ibu perlu belajar bagaimana untuk menerima anak dengan bantuan dari badan sosial. - Malaysia Digest

*************************************************

Aku suka Mufti Pulau Pinang. Dia jauh lebih baik daripada Mufti Perak yang hampir memulakan perang ketika ia melaporkan bahawa ratusan Muslim yang akan dimurtadkan menjadi Kristian di gereja tertentu. Mengapa ia tidak dikenakan dakwaan untuk hasutan atau jenayah memfitnah seperti saya. Kalau memang saya yang melakukannya, akan ada banyak dakwaan menunggu saya.

Selama bertahun-tahun saya telah mengatakan kepada orang Melayu apa maksud menjadi seorang Muslim. Balasan yang saya dapatkan adalah laporan polis yang dibuat terhadap saya dan posting di Malaysia Today meminta saya untuk 'pergi belajar lagi' sebelum saya berbicara tentang Islam.

Apa perlu untuk belajar lagi, dengan anggapan saya harus pergi belajar lebih banyak? Adakah maksudnya kita perlu belajar di Iniversiti Islam untuk memahami apa yang benar dan apa yang salah? Maksud anda orang-orang Cina yang pergi ke sekolah Cina tidak mengerti apa yang benar dan apa yang salah kerana mereka tidak belajar di Universiti Islam atau belajar bahasa Arab?

Perhatikan kata kunci yang digunakan oleh Mufti Pulau Pinang: Murtad. Ini bererti umat Islam ini tidak lagi Muslim. Mereka telah meninggalkan Islam.

Dan mengapa mereka meninggalkan Islam? Kerana mereka mengizinkan (mengesahkan, bersetuju, dll) apa yang Islam larang, jelas Mufti.

Baiklah, mungkin Mufti sedang berbicara tentang masalah yang dihadapi umat Islam iaitu membuang anak luar nikah atau anak haram. Itu khusus pada masalah ini. Tapi hal yang sama berlaku untuk semua tindakan-tindakan lain juga.

Tok Guru Abdul Rahman Pattani, yang saya telah berbicara tentangnya sebelum ini, Tok Guru Abdul Hadi Awang, yang saya juga menghabiskan waktu bersamanya untuk belajar lebih banyak tentang Islam, Haji Awang 'Tukul Besi' (Iron Hammer) dari Batu Enam Kuala Terengganu, Haji Abbas Khatib Muhammad Kuala Ibai, dan sebagainya, semua mengatakan hal yang sama.

Dan apa yang mereka katakan?

"Kita tak boleh menghalalkan yang haram dan mengharamkan yang halal."

Hal ini diterjemahkan seperti: kami tidak dapat membolehkan (halal) apa yang dilarang (haram) dan melarang (haram) apa yang diperbolehkan (halal). Dan ini adalah maksud kata Mufti Pulau Pinang. Jadi, dia juga mengatakan apa yang lain berkata: sekiranya kita meizinkan apa yang Islam larang, atau sebaliknya, menjadikan kita murtad - kita tidak lagi Muslim.

Mereka menjelaskan bahawa jika kita engkar apa Quran katakan dengan perbuatan, itu akan sama saja dengan secara harfiah mengubah Quran. Seolah-olah kita telah mengubah ayat Quran dengan tangan kita sendiri. Dan itu yang membuat kita murtad.

Dan ini tidak hanya berlaku pada hal membuang bayi luar nikah atau anak haram. Ini juga berlaku untuk semua hal-hal yang Islam larang tapi anda mengizinkan, atau melarang apa yang Islam haruskan. Anda tidak dapat mengubah apa yang diklasifikasi oleh Islam sebagai halal menjadi haram atau apa yang diklasifikasi oleh Islam sebagai haram kepada halal. Halal adalah halal dan haram tetap haram. Tidak dapat ditukar sebaliknya.

Itu sangat mudah. Mudah uuntuk membuat saya tertawa. Namun ada banyak umat Islam yang mempertikai dan cuba untuk membenarkan mengapa yang halal menjadi haram dan haram menjadi halal. Dan sekarang Mufti Pulau Pinang telah membenarkan apa yang saya telah katakan bertahun-tahun: Anda tidak boleh buat begitu.

Mungkin Mufti maksudkan pada satu isu tertentu, iaitu buang bayi. Tapi hal yang sama terpakai jika kita berbicara tentang isu-isu lain juga. Ambil rasisma sebagai satu contoh. Islam melarangnya. Nabi Muhammad SAW dalam khutbah terakhir di Arafah mengingatkan umat Islam bahwa rasisma adalah dilarang. Ini adalah haram. Tapi UMNO membiakkan fahaman itu dan ada undang-undang yang memungkinkan hal itu. UMNO telah melakukan tindakan menghalalkan yang haram (melegalkan apa yang dilarang).

Bagaimana dengan rasuah? Ini sangat haram dalam Islam. Berapa banyak umat Islam solat lima kali sehari, berpuasa sepenuhnya dalam bulan Ramadhan, pergi ke Mekah untuk menunaikan ibadah haji, akan tetapi menerima suapan?

UMNO benar-benar rosak hingga tidak menjadi rahsia lagi. Tetapi 50% dari bangsa Melayu menyokong UMNO meskipun mereka tahu parti itu telah rosak. Ini menjadikan mereka pembantu rasuah (bersubahat). Dan alasan mereka menyokong UMNO meskipun berlaku rasuah besar-besaran kerana UMNO menjunjung tinggi "Ketuanan Melayu atau Malay Supremacy, itulah rasis dan kerana itu dilarang oleh Islam.

Ok, itu adalah soal menghalalkan apa yang dilarang. Bagaimana dengan melarang apa yang dihalalkan? Ini, juga dijelaskan oleh semua ulama Islam yang saya sebutkan di atas, sama-sama salah dalam Islam.

Islam membenarkan anda berbicara secara bebas, membenarkan anda untuk berkumpul dalam kelompok lebih dari empat orang (sesungguhnya, Islam mendorong hal itu), mewajibkan anda bercakap menentang kejahatan (nahi munkar), dan seterusnya dan seterusnya. Tapi UMNO melarang itu. Jika anda melakukan semua ini anda akan ditangkap atau ditahan tanpa bicara.

Di tempat pertama, Islam melarang penahanan tanpa pengadilan. Namun Muslim UMNO mendokong Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Mereka mengatakan ISA diperlukan demi menegohkan Ketuanan Melayu. Bagaimana logik ini diambil kira ketika majoriti dari mereka yang ditahan di bawah ISA adalah muslim, aku tak boleh bayangkan. Tapi ini logik mereka.

Ketuanan Melayu adalah haram. Kemudian mereka menggunakan undang-undang haram seperti ISA untuk menegakkan hal yang haram. Ini seperti mencuci daging babi dengan minuman keras sebelum anda melahapnya. Dapatkah tindakan 'mencuci' daging babi dengan minuman keras itu menjadikannya halal untuk dimakan?

Bodoh punya Melayu!

Adalah baik akhirnya Mufti Pulau Pinang mengambil langkah yang berani dengan menyatakan bahawa mereka yang memperkenankan apa yang Islam larang adalah murtad. Aku berharap dia tidak terbatas hanya dalam isu buang bayi sahaja. Dia seharusnya mengambil satu langkah terakhir dengan mengumumkan bahawa semua tindakan yang memperkenankan apa yang dilarang membawa kepada murtad. Dan dia juga hendaklah menegaskan bahawa perbuatan-perbuatan itu termasuklah rasuah, rasisme, dan banyak lagi.

Maka aku akan menghormati dia 100%. Sekarang aku hanya menghormatinya 50%. Tetapi 50% adalah lebih baik daripada tidak sama sekali aku sesungguhnya tidak menghormati semua mufti lain yang menutup mulut mereka dan tidak mahu untuk mengatakan apa-apa kerana mereka ingin melindungi kedudukan mereka yang sangat baik bergaji besar. Ini adalah mufti munafik. Mereka lebih peduli dengan gaji mereka dibandingkan dengan melakukan hal yang benar.

Oh, dan apakah mereka tahu bahwa gaji mereka dibayar oleh pembayar cukai non-muslim dan dari cukai yang diperoleh dari rumah urut, bar dan penjual daging babi?


Dialih bahasa dari When Malay are not Muslim

Serupa Tapi Mungkin Tak Sama....!!!!

Kalau kita tengok depa dua ni pada rupa dan gaya cakap, depa dua ni serupa. Macam kembaq. Sama-sama kaki buat kontroversi. Sorang UMNO dan sorang lagi Pro UMNO. Tapi hal lain tu tak taulah........!!!Yang ni sorang tu ada cerita di sini...., sini..., dan sini....

Khairy Kacau La Pulak

Apa la mamat sekoq ni.... dia dok pi stop puak-puak Umno Jahanam dok raya hindu dan nak weil weil pasai apa? Biaq pi kat depalah. Biaq depa seronok dan suka. Bukan selalu depa boleh buat pesta. Hai macam ni bukan selalu ada. Nak tunggu Pesta Pulau Pinang pun lambat lagi.

Konflik PKR bukan kayu ukur kekuatan UMNO – Khairy

KUALA LUMPUR 2 Mac – Ahli-ahli UMNO diingatkan supaya tidak leka dan mengandaikan kononnya parti terbesar orang Melayu itu semakin kuat ekoran tindakan beberapa pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) keluar dari parti itu.

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin menegaskan, keadaan yang berlaku dalam PKR itu tidak ada kena mengena dengan UMNO.

Katanya, ia cuma boleh memberi gambaran bahawa parti yang diterajui oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim itu semakin ditolak oleh rakyat.

Apa yang penting, kata beliau, UMNO perlu muncul sebagai sebuah parti terbaik dalam konteks membela, menjaga dan memelihara kebajikan rakyat.

“Jangan sesekali kita andaikan UMNO menjadi kuat berikutan keluarnya beberapa pemimpin PKR sejak akhir-akhir ini. Tindakan pemimpin-pemimpin terbabit tidak ada kena mengena dengan kita.

“Keadaan itu tidak boleh dijadikan kayu pengukur terhadap kekuatan UMNO dan mesej ini perlu disampaikan kepada semua pihak di dalam UMNO,’’ katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Pemuda UMNO di Menara Datuk Onn di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.

Beliau mengulas tindakan keluar PKR oleh beberapa pemimpin parti itu antaranya bekas Setiausaha Agung PKR, Datuk Salehuddin Hashim; Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim; bekas Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang, Mohammad Fairus Khairuddin dan Ahli Parlimen Nibong Tebal, Tan Tee Beng.

Khairy sebelum ini pernah memberi reaksi bahawa dilema, kecelaruan dan konflik dalaman pakatan pembangkang hendaklah dijadikan iktibar oleh BN supaya tidak leka dan seronok dengan keadaan berkenaan.

Dalam pada itu Khairy berkata, konflik yang berlaku dalam PKR ketika ini adalah berpunca daripada hilang keyakinan terhadap pucuk pimpinan khususnya Anwar.

Selasa, 2 Mac 2010

Koyak Buku Pelawat Majlis Bandaran

Sebuah Majlis Bandaran di Ireland telah membuang satu muka surat dari buku pelawat yang telah ditanda tangan oleh Duta Israel bagi menyatakan bantahan kepada rekod hubungan diplomatik Israel.

Seperti yang dilaporkan oleh BBC, tindakan itu dibuat kerana membantah penggunaan paspot Ireland oleh suspek dalam kes pembunuhan Komander Hamas Mahmoud al-Mabhouh dalam satu operasi di sebuah hotel mewah di Dubai yang didalangi oleh agensi perisikan Israel iaitu Mossad.

baca seterusnya di sini....

Anwar Ibrahim - Lamunan Terhenti

Yang dah belah tu pi mampuih.... yang nak belah cepahlah pi mampuih!!!!!


Teringat Dulu-dulu......

Terkenang semasa remaja dulu.....

Dok Balaih 9,000 Tak Cukup Mau 50,000 Pulak, Tak Dapat Blah

Dajai sorang ni yang jadi vendor katak memang enterprising. Jadi Setiausaha Agung PKR dia balaih gaji RM9,000/- sebulan.

Lepaih tu dia nampak peluang jadi CEO Syarikat Perangsang. Diapun terangsang. Boleh cekau 50,000 ribu ringgit sebulan. Tapi tak dapat. Dia letak jawatan. Dia belah.

Tengok cerita di sini......

La ni dia buat kerja jadi vendor saja. Lagi untung berlipat ganda. Agak-agak Dajai ni juai katak sekoq berapa duit ha?

Fairuspun Nak Gempaq Jugak.......

Wah! Kali ni mamat silat gayong ni dah naik angin. Dia dah bagi warning. Dia suruh stop mengumpat dia. Kalau tidak dia akan dedahkan satu persatu kepincangan PR terutama di Penang. Tengok paper perbodoh melayu.....

Ala..... mamat silat gayong suwey ni (silat gayong pun suwey sama jadi barua Umno Jahanam) nak dedah apa? Dia pun dah lama dah belah dari jawatan TKM dan ADUN. Diapun dah lupa. Tapi apa nak ceritapun, kan ka dia kaki ngantok..... tidoq memanjang...orang dok sembang tepi dia pun dia tak sedaq.

Atau dia cuma nak repeat hak mamak-mamak laknat DPMMPP, UMNO Jahanam, Perkasam dll dok sibuk cakap hari-hari.

Piraaaaah Lu

Isnin, 1 Mac 2010

Salehuddin Hashim Vendor Katak.....


Tak payah pikaq banyak. Salehuddin Hashim memang sah vendor katak. Dia tak juai katak-katak ni sekaliguih. Tapi dia juai sekoq-sekoq.

Aku agak lagi dekat bilangan katak yang nak cukupkan penguasaan 2/3 BN dalam Dewan Rakyat lagi mahai dia tekan harga. Silap-silap katak tak boleh seberapapun dia yang sapu lebih.

Rumah Syed Habshee Kena Rompak 400 Ringgit...

Rumah Ketua Bhg UMNO Jahanam Cheras Syed Al-Habshee dimasuki 3 perompak Indon dan nilai rompakan adalah 400 ringgit sahaja...... opps 400 ribu ringgit la.

Ingat!!! 400 ribu ringgit sahaja yang dirompak di rumah.... Kalau di tempat lain mesti berganda2 banyaknya

Patutlah perompak Indon (betol ke?) suka pecah rumah, samun dan rompak rumah orang berkuasa yang ada kaitan dengan UMNO jahanam ataupun rumah pegawai tinggi atau bekas pegawai tinggi kerajaan. Mungkin hasilnya berbaloi.. baloi... baloi... baloi...

Baca seterusnya di sini....