Khamis, 27 Ogos 2009

AKU SUKA KARTIKA

Kartika Sari Dewi Shukarno, sedap juga nama tu. Model sambilan. Kena hukum denda RM5,000/- dan tibai (sebat) 6 rotan pasai minum arak. Nama macam minah Indon, tapi bukan yang mai jadi amah kat Malaysia. Nama berbaur ningrat. Macam nama anak Soekarno (Bapak Presiden Indonesia) original.

Aku suka Kartika ni...... Tapi bukan pada batang tubuh dia.  Kalau yang tu... lepaih ni bini aku kerat....... habih aku.... Tapi atas sikap dan pegangan dia.

Aku suka Kartika..... Dia mengaku salah perbuatan salahnya. Dia dihukum oleh Mahkamah Syariah yang tak syarakpun. Dia terima. Dia tak komen pelik-pelik. Nak diangkut untuk ditibai pun dia ikut. Kendian depa hantaq balik dia balik. Cuma dia pi repot polis nak protect diri dia, takut gomen kata dia lari dari hukuman. Dia relaks saja.... cool.... 

Aku suka Kartika..... Dia tak timbuipun dalam Sidang Media anjuran SIS pertahankan diri dan kondem hukum Islam (betulkah hukum Islam?). Dia nampak redho saja. Dia pulak yang rayu segera ditibai. Ya lah.... kalau dok tunggu sampai bila. Nak buat kerja pun tak senang. Biasalah orang politik bila dah masuk campoq habih..... Jadi panjang cerita.

Aku suka Kartika ni.... Syeikh-syeikh dalam PAS yang kononnya kepimpinan ulamak, kena ambil iktibar dari Kartika ni. Buat salah mengaku. Jangan dalih-dalih. Ada syeikh dah sampai peringkat nak juai parti kat musuhpun tak mau mengaku. Porah...!!! Pimpin Parti Islam tapi dok ingat Ketuanan Melayu.... Ciss!!!

Aku suka Kartika...... Kalau banding Kartika Sari dengan Syeikh Kedua Besar PAS. Kartika ni lebih mulia berganda dari Syeikh Kedua Besar PAS. Syeikh Kedua Besar PAS terlalu hina berbanding Kartika. Hassan Ali tok sah cerita. Dia lebih hina dari Syeikh Kedua Besar PAS. Kalau buat persamaan matematik boleh nampak terang lagi jelaih.  

Jadi Syeikh Tantawi faham kah tuan maksud ana? Aku suka Kartika......


 

NASIHAT PENYAMUN!!!

Sejak masuk Ramadan ni, penyamun pun dah tunjuk baik. Siap bagi nasihat lagi. Piraaah....... nasihat tak laku. Aku selalu bukak Radio Perak untuk dengaq Bang Maghrib. Tapi aku cepat-cepat tutup radio bila habhs bang. Tau pasai apa..... kalau tunggu habih doa lepaih bang, teruih meletup suara penyamun ni. Lebi-kurang bunyi "Saya....... bla..bla..bla". Boleh hilang selera makan.

Penyamun yang aku maksudkan ialah Zamry Mamak Pedukang Kadiaq. Cuba tengok blog dia. Dia siap nasihat pasai syurga neraka lagi.

Zamry Mamak mana ada otoriti nak cakap pasai syurga neraka. Dia pun penyamun, perampas dan dirikan kerajaan di Perak  hasil kudeta.

PIIIIRAH ZAMRY!!! MB HARAM.

MATANG PASIAQ: HANTU UNDI SAPA......?

Keputusan PRK N11 Matang Pasiaq dah diketahui. Salleh Man pun dah jadi YB, tak berapa hari lagi kalau tak dak halangan, jadi Presiden Majlis Agama Islam Pulau Pinang. Tahniah YB!!! Kerja kuat lagi.....

Banyak analisa keputusan dibuat. Bagi aku kalau PAS buat analisa, depa mesti kata pengundi bukan Islam dah sokong Islam pasai pangkah bulan. PAS dibantu oleh jentera parti yang hebat. Pengundi yakin pada PAS, pimpinan ulamak tak diragui dsbnya. Piraah.... sebenaqnya orang meluat kat UMNO.

UMNO pula macam biasa, kalau kalah mesti salahkan pihak lain. Tapi kali ni depa ada alasan tambahan. Pengundi hantu. Depa pula bising pasai pengundi hantu.

Bab pengundi hantu ni dah jadi tabiat pembangkang. Kalau sebut pembangkang kita terbayang PAS, PKR dan DAP. Tapi kena ingat, di Pulau Pinang  BN dan UMNO adalah pembangkang. Zahid Mossad Hamidi adalah pemimpin pembangkang, sama jugak dengan Ketua Budak Hinguih Melelah UMNO iaitu Khairy Jamaludin. Tu pasai depa yang jaja isu pengundi hantu. BN dan UMNO dah mula latih diri untuk menjadi pembangkang peringkat nasional.

MSK dah buat penilaian untuk PRK Matang Pasiaq ni. Lihat PerakExpress, Permatang Pasir: Penilaian semula. Yang aku tertarik adalah:-

Baik BN atau Pakatan, personaliti calon menjadi kriteria penting untuk menentukan kemenangan. Rakyat, terutamanya pengundi baru melihat kedua-dua Pakatan dan BN, sama saja. Baik dari segi taktik atau strategi. Kalau dulu, Pakatan yang lantang bercakap tentang pengundi hantu, tapi dalam PRK ini, Umno yang bercakap tentang pengundi hantu.

Pelik, mengapa kali ini tak ada sesiapa pun dari Pakatan yang bising tentang pengundi hantu! Sebabnya, dulu pengundi hantu mengundi Umno, sekarang mengundi Pas.

Kalau macam tu...... bukan kata orang biasa...... hantu pun dah pandai pilih parti dan calon. Hantupun dah meluat kat BN dan UMNO Jahanam!!!

Rabu, 26 Ogos 2009

Baguih La......

Bila aku baca berita di sini dan di sini. Aku cuma boleh kata BAGUIH LA. Depa lawan sama sendiri. Biaq depa bertetak sama sendiri. Biaq lingkup. Chua Soi Lek hentam Ong Tee Kiat. Tee kiat nak tetak Soi Lek.

Kita hanya perlu tonton. Tunggu dan lihat....

  


SYEIKH TANTAWI & HASSAN ALI - BACA NI....

Beza Pas Dan UMNO?

Rasa gembira dan puas hati selepas berkempen di Permatang Pasir bertukar menjadi gelisah dan penuh kebimbangan. Dalam keadaan negara yang tak menentu di mana rasuah, penyelewengan, salah guna kuasa, api perkauman dimainkan oleh UMNO dan media miliknya serta kes yang melibatkan kematian petugas Pakatan Rakyat, tiba-tiba YB Hassan Ali, Exco Selangor, mengeluarkan kenyataan pada hari membuang undi di Permatang Pasir bahawa orang-orang Islam yang didapati minum beer atau arak akan ditangkap oleh pegawai-pegawai Majlis dan Jabatan Agama yang akan diberi kuasa. Apa niat sebenar beliau? Nampak nya begitu yakin sekali ketua PAS ini dengan kekuatan mereka sekarang hinggakan sanggup mengambil risiko ini.

Saya kata risiko kerana tidak cukup dengan itu, Hassan Ali juga akan menangkap orang Islam yang berkerja di tempat minumam itu dijual atau ada kaitan secara langsung dengan penjualan itu. Mengikut laporan berita beliau menyatakan bahawa orang Islam yang membuat, menjual, menawarkan untuk jualan, menyimpan atau membeli arak pula, jika sabit kesalahan boleh didenda sehingga RM5,000 atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-dua sekali.

Nampaknya ini akan melibatkan pekerja Melayu dalam hotel, bar, pub dan mana-mana tempat yang menjual beer atau arak seperti kedai runcit, kedai 7-Eleven dan banyak lagi. Drebar lori yang kerjanya mengangkat minuman haram itu juga mungkin dikenakan tindakan. Mungkin juga pegawai kastam yang menilai cukai barangan itu juga dikenakan tindakan.

Kalau kita ikut lojik YB itu, semua pegawai Perbendaharan dan Kementerian Keawangan juga bersalah kerana membenarkan beer dan minuman yang dianggap haram dijual di Malaysia, kerana ia membolehkan orang Islam membelinya. Saya tidak tahu bagaimana penguatkuasaan arahan seperti itu akan dilaksanakan tanpa kerumitan yang besar.

Saya juga hairan mengapa Hassan Ali ghairah mahu menangkap orang dan tidak pula mencadangkan perkara yang lebih mudah dilaksanakan. Sepatutnya semua beer dan minumam keras diharamkan sahaja di seluruh Selangor, barulah ada keadilan sejagat. Bukan ikan bilis saja jadi sasaran, malah orang elit pun tidak boleh atau selindung di sebalik undang-undang. Nanti bila PAS mengambil alih Putrajaya, boleh lah pula diharamkan beer dan minuman keras di seluruh negara. Ini samalah seperti cara kerajaan mengharamkan dadah di negara ini. Inilah saja cara kita boleh memastikan orang Islam tidak dimalukan di khalayak ramai apabila didapati bersalah seperti keadaannya sekarang ini. Cara-cara yang lain hanya akan menyusahkan orang yang tak ada kena-mengena dengan perbuatan itu iaitu minum minuman keras.

Ketua Pemuda PAS pun tak kurang hebatnya kerana mendesak kerajaan supaya membatalkan konsert kumpulan pop Michael Learns To Rock yang akan diadakan di Genting tidak lama lagi. Saya tak faham apa tujuan bantahan itu dibuat. Saya juga tak pasti sama ada puluhan ribu umat Islam akan ke Genting, tempat perjudian antarabangsa yang diluluskan oleh kerajaan, untuk menonton konsert itu. Lagipun, kalau konsert itu tidak dibenarkan sekali pun, orang Islam yang berminat masih boleh menonton DVD kumpulan itu setiap hari. Kalau pun tak ada DVD pun, masih boleh download dari internet atau mendengar lagu-lagu kumpulan itu di radio dan TV. Jadi apa hasil dari perbuatan mengharamkan konsert itu? . Jangan lah ikut pemimpin BN/UMNO yang membenarkan konsert tapi keranan penaja konsert itu syarikat minuman keras maka orang Islam tidak dibenarkan menonton. Kita sudah menjadi Negara “apartheid” sekarang ini. Beza nya kita guna agama untok memisahkan rakyat dan regim apartheid Afrika Selatan gunakan ras atau warna kulit . Jangan lah mengambil pendekatan mudah sapewrti BN dan UMNO. PAS mestilah menunjokan keupayaan membuat keputusan mentadbir yang lebih harmonis, lembut dan mengambil kira semua aspek kehidupan. Kalau tidak rakyat yang lebih sederhana pemikiran dan amalan hidup mereka, dan dari golongan muda akan menganggap PAS parti yang eksterem. Ini akan menjejaskkan peluang PAS untuk memerintah Kerajaan Pusat. Mungkinkah PAS sekarang tidak berminat lagi untuk menang pilihan raya atau memerintah Kerajaan Pusat kerana lebih suka berjuang untuk mengharamkan itu dan ini daripada menggunakan hikmah dan kebijaksanaan sebagaimana yang diajar oleh tokoh-tokoh besar Islam?

Malah, dari peringkat tertinggi PAS pula, Timbalan Presidennya Nasharudin Mat Isa mendesak kerajaan supaya mengekalkan hukuman rotan terhadap seorang wanita Islam yang didapati bersalah minum beer. Pemimpin PAS itu merasakan itulah cara terbaik untuk menunjukan amalan Islam kepada dunia.
. Orang orang “kafir” di Barat yang mendalam ilmu “jurisprudence” hukum mereka, selalunya tidak mengenakan hukuman berat kepada orang yang melalukan kesalahan buat kali pertama, kecuali bila menerima hukuman mandatori. Mereka mengambil kira fakta lain dalam pertimbangan mereka bagi pesalah kali pertama, terutama bagi yang orang yang telah mengaku secara sukarela bahawa mereka bersalah. Dalam kes wanita Islam itu, dia telah pun mengaku salah dan menyesali perbuatannya. Setahu saya cerdik-pandai agama Islam juga banyak bercerita tentang firman-firman Allah yang menggalakkan kita supaya memaafkan orang yang sedar perbuatan salah mereka.

Dalam hal ini saya menganggap tindakan dan kenyataan Perdana Menteri supaya hukuman rotan ini digunakan sebagai langkah terakhir atau “last resort” adalah wajar dan berpatutan. Ingatlah Islam bukan agama birokrasi; ia penuh hikmah dan kebijaksanaan. Kalau tidak masakan tamadun Islam begitu gemilang dan dihormati dunia pada suatu masa dahulu. Jadi saya harap Mahkamah Syariah di Pahang tak payahlah tunggu pesalah membuat rayuan; mereka ada kuasa untuk menyemak dan mengkaji semula keputusan mereka, sama seperti mahkamah-mahkamah lain di dunia ini.

Saya juga berharap bahawa rakan-rakan PAS saya dalam Pakatan Rakyat supaya memikirkan semula perkara ini. Jika benar kita berjuang untuk menegakkan keadilan, perkara paling utama yang mesti kita perangi habis-habisan adalah rasuah, penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa serta perbuatan mengapi-apikan sentimen kaum dan agama. Semua ini boleh menghancurkan masyarakat. Pengalaman menunjukan bahawa ada kerajaan Islam di luar negara hari ini yang ghairah nak tangkap dan sebat orang Islam masih bergelumang dengan najis rasuah dan penyelewengan. Banyak pula anak muda mereka terjebak dengan dadah, dan mengandong tanpa bapa.. Banyak lagi perkara yang Pemuda Pas boleh memberi perhatian yang hasilnya tentu lebih memberi manfaat kapada orang Islam. Imej Islam yang macam mana kita mahu mempamerkan?

Dikutip dari Zaid Ibrahim

SEJARAH LAGU TERANG BULAN

MEMECAH MITOS - FAKTA SEJARAH

INILAH DIA KOMPOSER MEMULA MOON

Pierre-Jean de BĂ©ranger (1780-1857)


LIMA PULUH TAHUN TERANG BULAN TERBARAI

KAH KAH KAH ! Semuanya sedang terbarai. Retak, pecah akhirnya terbarai. Ketika saya menulis ini muzik latar yang mengiringi ketikan jari saya di lap top ialah putaran muzik Memula Moon versi paling terbaru. Ini versi rap rock parodi counter culture yang cool lagi menggiurkan. Tiga helai bulu ari dan tiga helai janggut untuk anak muda yang merekonstruksi Memula Moon.

Memula Moon a. k.a Terang Bulan a. k.a Negaraku a. k.a Negara Kuku kini menjadi top hit yang hampir mencecah satu juta pendengar dan puluhan ribu memberi komen. Angka-angka ini kelihatan terus melonjak. Ratusan ribu Mak Cik Felda dan Pak Cik Teksi, di seluruh negara; dari Perlis hingga ke Mersing yang tidak “connected” sedang tertanya-tanya - Negara Kuku itu apa? Tiga helai lagi bulu ari untuk Namewee.

Saya telah lupa entah berapa kali saya telah menulis tentang lagu Terang Bulan ini. Semenjak saya di Universiti Malaya dalam tahun 70an lagi saya telah menulis dan menerangkan apakah dia si Terang Bulan ini. Saya tidak akan lupa bagaimana Concorong Republik Indonesia Bung Karno telah memainkan lagu Terang Bulan ketika Konfrontasi (1963-64).

Terang Bulan dimainkan di concorong. Concorong? Apa jadahnya concorong ini? Untuk mereka yang lahir pada zaman Firaun concorong adalah perkataan Melayu untuk radio. Perkataan ini telah saya pelajari sebelum saya belajar sains dan maths dalam Bahasa Inggeris.

Bung Karno memainkan lagu Terang Bulan di Radio Republik Indonesia untuk memperlekehkan Tengku Abdul Rahman seorang budak suruhan Inggeris yang tidak berupaya membuat lagu kebangsaan sendiri. Memang tepat anggapan Bung Karno ini. Bagaimana sebuah negara yang mengelar diri mereka “merdeka” tetapi lagu kebangsaan pun di ciplak.

Kah kah kah. Selama 50 tahun penjiplakan ini telah disorok di bawah kopek United Malays National Organisations. Betapa besar pun kopek Rafidah dan kopek Sharizat, penjiplakan ini akhirnya diketahui umum. Memula Moon akhirnya tertonjol keluar apabila kopek-kopek United Malays National Organisations yang semakin mengecut.

Pada satu ketika dahulu lagu Terang Bulan opps… Negara-ku ini dimainkan di panggung wayang. Ini pun ketika saya belum belajar sains dan maths dalam Bahasa Inggeris. Awalnya Terang Bulan dimainkan sebelum filem bermula. Kami kanak-kanak seperti biasa dibuli agar bangun berdiri “kunoon” sebagai contoh rakyat patriotik. Kemudian, entah apa berlaku Terang Bulan dimainkan apabila filem selesai diputar. Akhirnya hingga ke hari ini satu hampeh pun tidak ada lagi. Warga satu Malaysia telah bosan dengan Terang Bulan.

Sebenarnya pada ketika itu dalam panggung wayang tidak sesiapa yang ambil pot apabila Terang Bulan berbunyi dan bendera Star and Stripes opps salah lagi… apabila bendera Tanah Melayu berkibar. Kami anak-anak sekolah sahaja yang berdiri kerana takut (sic) kalau-kalau cik gu ada sama di dalam panggung. Pak Cik, abang dan kakak langsung tidak ambil pot apabila Terang Bulan berbunyi.

Semua ini berlaku ketika beberapa tahun sesudah British meninggalkan Tanah Melayu. Ini di era Firaun belum menjadi MahaFiraun. Ini di zaman surat beranak Mahathir masih di tulis son of Kutty. Ini sebelum Razak Hussein dapat berkenalan dengan Sarimah. Ini pada zaman adanya joget lambat selepas perkahwinan anak wakil rakyat Pas.

Zaman yang saya katakan ini ialah zaman sebelum kita semua boleh menggoogle. Zaman sebelum Mahazalim dan Mahafiraun menjadi santapan bacaan. Zaman sebelum blog wujud dan menyusahkan Utusan Malaysia dan RTM.

Kini kita telah memasuki zaman pasca moden. Semuanya boleh. Naratif induk tentang dunia ini di wujudkan oleh tuhan dalam masa tujuh hari telah dipersoalkan. Meta naratif tentang Adam dan Hawa kini boleh dibincang dan dilihat sebagai metafora.

Semua naratif boleh di persoalkan. Semua naratif telah berkecai dan terbarai. Tidak wujud lagi pemusatan hegemoni naratif yang menjadi ikutan umat manusia. Kita semua telah “connected” - manusia pasca moden hanya perlu menggoogle untuk mengetahui apa sahaja maklumat dalam dunia ini.

Kerana itu saya dapat mengetahui bahawa Terang Bulan, Negara-ku, Negara Kuku berasal dari lagu Memula Moon. Jika tidak percaya apa yang saya tulis sila google perkataan Memula Moon. Tidak percaya lagi? Sila google perkataan Negara-ku. Masih was was, sila lawati YouTube. Di sini dapat dilihat bukti-bukti sahih tentang asal usul Negara Kuku. Bukti ini boleh kita semua dapati tanpa perlu berhubung dengan Ghani Patail atau merasuah sesiapa untuk mendengar alunan gesekan biola Memula Moon.

KAH KAH KAH. Lima puluh tahun Projek Malaysia telah terbukti semakin gagal. Apa yang sedang kita semua lihat dan baca hari ini adalah manifestasi dari kegagalan Projek Malaysia. Projek Malaysia ini tidak bertiang, tidak berpaksi dengan kebenaran. Projek Malaysia tidak berdiri di atas fakta sejarah. Projek Malaysia berdasarkan kong kali kong dan klentong demi klentong. Tutup lubang gali lubang.

BUKTI PERTAMA – Malaysia BUKAN 50 tahun. Hari Malaysia BUKAN 31 Ogos. Projek Malaysia bermula pada 16 September 1963. Sila google untuk kesahihan fakta ini. Jika TIDAK percaya sila pergi tanya Mat Sabah atau Minah Serawak. Dua wilayah ini memasuki Malaysia pada 16 September 1963 BUKAN 31 Ogos 1957.

BUKTI KEDUA - Tuntutan MERDEKA adalah projek dan tuntutan Persatuan Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM). Merdeka BUKAN projek United Malay National Organisations. Projek United Malay Organisations ialah HIDUP Melayu. (macamlah Tanah Melayu tak ada oksigen)

BUKTI KE TIGA - Kemerdekaan di capai tanpa tumpah darah. BOHONG. Penyokong dan anggota Parti Komunis Malaya, PKMM, Angakatan Pemuda Insaf (API), Angkatan Wanita Sedar ( AWAS), Hisbul Muslimin, Malayan Democratic Union adalah di antara ribuan anak bangsa yang telah mengangkat senjata melawan penjajah British.

BUKTI KE EMPAT – Lagu Negara-ku bukan lagu hasil ciptaan warga Tanah Melayu. Lagu ini adalah ciptaan penyair dan komposer Perancis yang bernama Pierre Jean Berager yang lahir pada kurun ke 19. Beliau yang menulis muzik lagu Memula Moon a. k.a Negara-ku.

BUKTI KE LIMA - Warna bendera Malaysia yang wujud hari ini tidak ada sangkut paut dengan budaya dan asas bumi ini. Bendera yang ada pada hari ini adalah ciplakkan dari bendera Amerika Syarikat. Bendera Langkasuka tamadun Melayu di Lembah Bujang ialah Merah Putih. Warna merah putih ini berkibar sebagai bendera negara Indonesia, Singapura dan di pakai oleh United Malays National Organisations sendiri.

Kah kah kah. Semuanya terbarai kerana kita semua boleh menggoogle, membaca, menulis dan menonton laman-laman web tanpa disaring oleh hegemoni daulah. Terima kasih Ronald Reagan yang telah menghadiahkan internet kepada dunia. Tiga helai bulu ari untuk arwah Ronald Reagan.

Justeru jangan hairan kenapa bendera Malaysia hari ini tidak berkibar. Di rotan, di paksa dan disaman pun orang ramai TIDAK ambil pot. Rakyat telah muak dengan pembohongan demi pembohongan. Projek Malaysia yang penuh dengan klentong telah kelihatan gagal. Naratif Malaysia kini sedang di cabar oleh maklumat- maklumat yang bergantang-gantang keluar dari internet.

United Malays National Organisations yang terus bersikap esklusif dan possesive tentang Merdeka kelihatan terpencil bersendirian. Mereka memukul gendang maka mereka sahajalah yang berjongeng. Sikap dan perangai United Malays National Organisations yang eksklusif dan tidak demokratik ini pasti akhirnya akan membosankan rakyat Sabah dan Serawak.

Tidak menghairankan satu ketika nanti rakyat Sabah dan Serawak akan menghidupkan kembali cita-cita asal perjuangan mereka untuk menubuhkan negara merdeka Kalimantan Utara – penyatuan Sabah Serawak dan Brunei. Fakta Kalimantan Utara ini juga telah cuba disurukkan di bawah kopek. Tetapi dengan wujudnya internet semua fakta akan muncul dengan bantuan Pak Cik saya yang bernama Lebai Google bin Mat Yahoo.

Bila rap Terang Bulan terus berputar di lap top saya tersenyum puas. Saman? Tangkap anak muda yang mengkonstruk Memula Moon? Rotan dia? Masukkan dalam penjara? Poorah. Hanya seorang sahaja yang berhak menyaman iaitu manusia yang bernama Pierre Jean de Beranger. Saman dari kaum keluarga Jean Beranger wajib disampaikan kepada sesiapa sahaja rakyat Malaysia yang masih menganggap lagu Memula Moon ini sebagai lagu Negara-ku.

Apakah saya seorang pengkhianat bangsa kerana menulis perkara-perkara ini? Apakah saya tidak patriotik? Sila google dan baca apa kata Mark Twain tentang patriotik. Pengkhianat bangsa? Dalam negara yang penuh dengan kelentong, lebong, torak , penipuan dan pembohongan bercakap benar adalah satu tindakan yang revolusioner.(TT)

Nota:
Tulisan ini telah pernah disiarkan
dua tahun lalu - ianya bebas di ambil
untuk memecah mitos dan memajukan
fikrah melayu.

Diambil dari Tukar Tiub

AWAT SYEIKH?

Ya Syeikh Haroon Toyib....... betoika cerita ni.....

MENGAPA TERENGGANU BELUM TUMBANG?

KUALA LUMPUR, Ogos 25 — Benarkah Pesuruhjaya PAS Terengganu, Datuk Harun Taib menjadi penghalang pembentukan kerajaan baru di negeri itu?

Sekurang-kurangnya inilah khabar angin yang bertiup kencang sekarang terutama di kalangan ADUN Umno yang bercadang untuk meninggalkan Umno dan menyertai PKR di negeri itu.

Sembilan ADUN Umno yang diketuai oleh Rosol Wahid dikatakan telah bersetuju untuk menyertai PKR. Mereka dikatakan akan bergabung dengan lapan ADUN PAS dan membolehkan mereka membentuk kerajaan baru di Terengganu.

Tetapi, hasrat ini terganggu apabila Harun yang juga Ketua Dewan Ulama PAS itu tidak bersetuju dengan rancangan itu kerana beliau dikatakan lebih senang bekerjasama dengan Menteri Besar yang ada, Datuk Ahmad Said.

Baca seterusnya di sini....

Betoikah Syeikh. Orang kata kalau tak dak angin pokok tak goyang. Depa yang dok goyang kepala dalam disko pun pasai dengar muzik. Timbui cerita ni mesti ada sebab jugak....

Apa Syeikh Haroon dah seronok dok berniaga kambin dengan MB Mat Said. Jangan macam tu. Apa muslihat Syeikh? Selasa, 25 Ogos 2009

PONDAN NI......

Tengoklah apa pondan tua ni mau.....

Hishammuddin tells EC to act against those campaigning on polling day


PUTRAJAYA, Aug 25 – The Election Commission (EC) has been asked to take action against those found still campaigning and canvassing for votes on polling day in the Permatang Pasir state the by-election in Penang.

Umno vice-president Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein said it was not fair if the prohibition for campaigning and canvassing was only followed by the Barisan Nasional (BN) while the opposition openly flouted the ruling.

“When we have agreed to not have the campaigning tents and we have agreed to stop campaigning at midnight and this is only adhered to by one side then that is not fair.

“I hope the EC will act. If not, this will bring losses to BN and Umno,” he said when asked to comment on the election process in Permatang Pasir. Hishammuddin, who is also Home Minister, said the ban on vote canvassing and the canvassing tents was made to avoid disturbances fanned by emotions.

“Its not democracy if only one side follows rules. This is purposely looking for problems and in the end will cause our side to also do the same and then there will problems,” he said. – Bernama

Ini cerita Hishamuddin Keris, nak menang free. Muka tak  malu. Dah tau parti jahanam, macamana pengundi nak sokong. 

SIDANG DUN PERAK 2 SEPT 2009

Dok seronok PAS menang di Matang Pasiaq tak pa...., tapi jangan lupa pulak kat Perak ni....

Sidang DUN..... hari Rabu 2 September depan, jam 8.00 pagi.

Selain dari Wakil Rakyat, SEMUA RAKYAT YANG CINTAKAN DEMOKRASI DIJEMPUT HADIR.

Tempat..... tengok bawah:-

            

Hero kita iaitu Speaker yang terhebat di Perak - Sivaji The Boss berada di sana bersama MB Teragong - Ir Nizar Jamaluddin:-

     

Jangan lupa antagonis yang rasa dia makan gaji dengan UMNO JAHANAM akan buat apa saja untuk menggagalkan Sidang DUN ini:-

SS Baghal 

Makhluk ni pasti tunggu anda:-

           

Tapi kalau anda tak heran..... 

    UMNO BUNGKUIH LAGI....!!!

BN yang diwakili UMNO bertanding di Matang Pasiaq seperti yang dijangka bungkuih jugak. Keputusannya lebih kurang:-

   PAS - Mohd Salleh Man - 9,618 undi

   BN   -  Rohaizat Othman -  5,067 undi

   Mojoriti -  4,551 undi

   Undi Bangang (rosak) - Tak Tau..

Sejak PRU 12 semua PRK di Tanah Melayu ni BN atau utamanya UMNO bungkuih. Ini persediaan untuk UMNO dibungkuihkan dari berkuasa di Malaysia. 

Tahniah PAS, Tahniah PR, Tahniah Semua!!!!

Bravo!!! Allahuakbar!!!

Mampuih BN, Mampuih UMNO!!! UMNO JAHANAM!!!!

SYEIKH TANTAWI - BACA NI.....

Ya Syeikh Nasruddin Hassan Tantawi, ana ada baca posting dalam blog Syeikh...... Ana pulak suggest Syeikh bacalah di bawah:-

Go all the way or no way


Posted by admin
Tuesday, 25 August 2009 02:07So, forget about peeping into pubs to catch Muslims drinking beer. Go catch those Muslims driving cars bought with car loans. Go catch those Muslims who use credit cards. Go catch those Muslims who own houses bought through loans. That is a much, much bigger and more serious crime in Islam.

NO HOLDS BARRED

Raja Petra Kamarudin


Selangor mosque officials to help enforce syarak

Mosque officials in more than 370 mosques in Selangor have been given authority letters to assist the Selangor Islamic Religious Department (Jais) to enforce the Selangor Syariah Crimes Enactment 1995.

The chairman of the Selangor Islamic Affairs, Malay Culture, Infrastructure and Public Amenities committee, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali, said only four officials of each mosque were given the authority letters two weeks ago and they were the 'Nazir', 'Imam', 'Bilal' and 'Siak'.

Among the syarak (Islamic religious law) that will focussed on in the fasting month was eating, drinking and smoking in public during fasting times, Dr Hasan said at a news conference here Monday.

An offence under Section 19 of the Enactment can lead to a maximum fine of RM1,000 or a maximum of six months jail or both.

Dr Hasan said for this offence the mosque officials cannot arrest offenders but could only take down their particulars and the case items and pass them to the religious enforcement officers for further action.

Baca seterusnya di sini.....

Faham kah Syeikh? Kalau tak faham pangge anak buah Syeikh tolong terjemahkan. Kalau tak dak sapa nak tolong bagi tau ana, ana boleh tolong......

Syeikh jangan kata si Raja Petra ni sesat pulak..... banyak kawan-kawan ana yang pakai ketayap logo bulan kata begitu......

Ambil ilmu dari dia Syeikh....... banyak manafaatnya......

Maaf ana cakap...... ana ikut posting dalam blog Syeikh.... ilmu Syeikh..... ala...... segan ana nak cakap..... nanti Syeikh malu....... 

Apa yang ana cakap pasal Syeikh, ana tak perlu minta maaf. Ana tau hukum.... Syeikh pun ada tulis di sini......

Bagi Kat Akulah......!!!

Anwar rela gelaran ‘Datuk Seri’ diambil


PERMATANG PASIR - Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim rela sekiranya darjah kebesaran ‘Datuk’ dan ‘Datuk Seri’ ditarik balik, berikutan isu yang melabelkannya sebagai pengkhianat bangsa Melayu.

Anwar berkata, beliau tidak pernah meminta darjah kebesaran sejak dahulu lagi dan jika ada pihak mahu menarik balik boleh berbuat demikian.

Menurutnya, tindakan beliau menyokong DAP dan Pas adalah bukan untuk mendapatkan ganjaran tetapi atas dasar mahukan perubahan untuk rakyat.

“Saya menyokong bukan minta tanah, bukan minta saham...Datuk Seri pun tak, kalau nak ambil balik saya ada satu almari (pingat) Datuk.

“Saya kata kalau minta balik, tak apa bagi balik. Saya tak minta, saya tak pernah minta, tak pernah menulis surat, orang-orang Permatang Pauh tahu yang saya tidak pernah minta,” katanya ketika berucap pada ceramah di kawasan Permatang Janggus, kelmarin.

Menurutnya, beliau pernah menolak tawaran pingat kebesaran oleh Yang Dipertua Pulau Pinang atas alasan belum lagi melakukan jasa secukupnya.

“Saya beritahu pada (Datin Seri) Azizah kalau siapa minta balik, boleh ambil... Jangan serah balik, letak di pagar suruh mereka ambil balik,” katanya.

Sejak beliau dikecam sebagai pengkhianat bangsa Melayu, ada pandangan meminta agar gelaran 'Datuk' dan 'Datuk Seri' ditarik balik.

Isu Anwar pengkhianat bangsa Melayu juga menjadi perhatian sepanjang kempen pilihan raya Permatang Pasir.

                       -----------------------------------------------------------------

Bagi kat aku pun tak pa pingat-pingat dan bintang-bintang tu semua........aku pi kutip...... hari Ahad aku boleh juai kat Lok Keng (Memory Lane) kat Ipoh. Boleh berapa kupang pun tak pa!!!


Jangan Lupa Bulan

Ingat!!! Janga lupa...... pangkah bulan......


MITOS DAN PENIPUAN

TUJUH MITOS TUJUH PENIPUAN


Mitos ialah naratif yang dibuat bertujuan untuk memesongkan hakikat.

Contoh mitos : Raja di katakan jelmaan tuhan. Ini adalah mitos bertujuan untuk membodohkan kaum tani agar mereka memberikan tanaman mereka pada satu kumpulan manusia yang malas bekerja. Mitos ini berpanjangan dan ditokok tambah lepas satu – satu lagi ditambah. Hakikatnya mitos raja dari muntah lembu atau raja jelmaan tuhan bertujuan untuk menipu. Walhal antara raja dengan sesiapa sahaja tidak ada bezanya. Yang melahirkan perbezaan hanyalah mitos.

Contoh mitos : Pokok itu berhantu. Pokok itu wujud dan dapat dilihat dan dibuktikan. Tetapi hantu itu tidak wujud. Mitos hantu diwujudkan untuk menakut-nakut. Apabila kita takut maka kita akan mencari perlindungan. Peranan untuk melindungi kita dari hantu ialah bomoh dan dukun. Akhirnya kita tunduk pada kuasa bomoh dan dukun.

Mitos diwujudkan untuk tujuan baik dan tujuan jahat. Jangan pergi di dalam gua ini ada hantu - adalah nasehat yang bersalurkan penakutan. Nasehat ini baiak kerana cuba menjaga keselamatan. Ianya juga tidak baiak kerana asasnya satu pembohongan.

Hari ini mitos masih cuba di wujudkan – tetapi agak susah. Dengan kemajuan ilmu tidak ramai yang akan mempercayai mitos-mitos baru yang hendak direka. Mitos seperti angkasawan Neil Armstrong turun ke bulan terdengar suara azan. Atau mitos Bruce Lee mati kerana bersilat dengan Dicky Zulkarnain – semua ini cuba disebarkan untuk menjadi bahan lawak jenaka.

Tujuan asal mitos ialah untuk membodohkan dalam masa yang sama menakut-nakutkan orang ramai. Kalau Raja Jepun berasal Tuhan maka diharapkan rakyat Jepun akan tunduk – walhal kalau Raja Jepun ini makan petai – kencing dia tetap haring. Kalau Prince Charles tercirit baunya tetap busuk.

Lawan mitos ialah fakta. Fakta dapat dibuktikan melalui pengkajian. Ilmu pengetahuan manusia datang dari fakta dan pemikiran manusia. Semua ilmu dalam dunia ini berpunca dari tiga sumber. Pertama : Pengumpulan pengalamnan. Kedua: Kaji selidik. Ketiga : Ujian dalam bilik makmal.

Mitos ini akan pecah jika kita berfikir secara rasional. Kajian ilmiah akan dapat membuktikan sama ada ianya mitos atau fakta. Jika sesutu masih dalam kajian dan belum dapat dibuktikan betul atau slah maka ianya masih di tahap teori. Satu ketika dahulu Letupan Besar/ Bing Bang hanya satu teori – hari ini telah diterima sebagai fakta. Teori menjadi fakta apabila kajian dapat dibuktikan teori ini.

Ilmu pengetahuan adalah pengumpulan pengalaman manusia dari satu zaman ke satu zaman. Buruk atau baik pengalaman ini akan menjadi panduan. Panduan ini adalah ilmu pengetahuan. Ada ilmu pengetahuan yang turun dari mulut ke mulut. Ada yang dibukukan.

Dalam negara kita ada beberapa mitos yang disebarkan. Pada ketika mitos ini disebarkan ramai warga negara kita belum bersekolah. Maka mitos ini di terima bulat-bulat. Penyebaran mitos ini memang bertujuan untuk membodohkan kita semua. Tetapi dengan adanya internet kita dapat memecahkan mitos-mitos ini melaui pengkajian berdasarkan fakta-fakta..


MITOS PERTAMA:

Hari Malaysia bukan pada 31 Ogos tetapi 16 September. BOHONG. Sabah , Serawak, Singapura dan Pesekutuan Tanah Melayu menjadi Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963. Singapura meninggalkan Malaysia pada 9 Ogos 1965. Tidak percaya sila tanya orang Sabah dan Serawak.

MITOS KE DUA :

Merdeka dimulakan oleh United Malays National Organisation. BOHONG. Parti yang awal memperjuangan dan melaugkan slogan MERDEKA ialah Kesatuan Melayu Muda di tubuh pada 1938. United Malays National Organisation belum wujud lagi. Apabila wujud slogan United Malays National Organisation ialah HIDUP MELAYU dan bukan MERDEKA !

MITOS KE TIGA :

Kemerdekaan didapati tanpa tumpah darah. BOHONG. Parti Komunis Malaya, Angkatan Pemuda Insap, Anakatan Wanita Sedar, Hisbul Musliman, Peta, Malayan Democtaric Union, KMM dan ribuan warga telah bangun mengangkat senjata – pada mulanya melawan Jepun – kemudian melawan British. Tanpa angkat senjata British tidak akan undur.

MITOS KE EMPAT :

Lagu Negara-Ku dikatakan lagu kebangsaan kita. BOHONG. Lagi ini bukan ciptaan warga Tanah Melayu. Peciptanya orang Peranchis bernama Pierre Jean de Beranger (1780-1857) Nama asal ialah Memula Moon. Bertukar menjadi Terang Bulan. Di zaman Konfrontasi - Radio Repuklik Indonesia memainkan lagu ini untuk mengejek Tunku yang dianggap budak suruhan British. Dari Terang Bulan menjadi Negara-ku.

MITOS KE LIMA :

Bendera Jalur Gemilang – namanya baru 5 tahun. Ini adalah tiruan bulat bulat dari bendera Amerika Syarikat yang bernama Star Spangled –Banner, Stars and Stripes dan Old Glory. Nama jalur gemilang pun di ciplak dari nama bendera Amerika. Buktinya : lihat Jalur Gemilang tidak ada motif Nusantara/Melayu – warna merah dan puteh adalah motif Nusantara - merah darah rakyat - puteh hati rakyat.Motif Nusantara ini wujud dalam bendera Singapura dan Indonesia.

MITOS KE ENAM :

Wujud perpaduan Melayu. BOHONG. Tidak ada perpaduan Melayu. Tidak pernah terjadi perpadun Melayu semenjak konsep Melayu itu wujud. Tidak mungkin adanya perpaduan Melayu seperti mustahilnya lahir perpaduan China, perpaduan Arab, perpaduan Itali , perpaduan India.

Mito perpaduan Melayu bergerak dengan menakut-nakutkan orang Melayu dari di’telan’ oleh China dan India. Apabila Melayu jadi takut maka akan datang pembantu. Seperti mitos pokok ada hantu. Orang kampong takut pada hantu lalu memanggil bomoh untuk menghalau hantu. Ini cara klasik mitos bergerak. Takut-takut orang ramai. Apabila orang ramai takut maka mereka akan mencari perlindungan. Maka muncul United Malays National Organisation menjadi perlindung walhal yang menimbulkan kerena gerombolan ini.

MITOS KE TUJUH:

Malaysia negara unik. BOHONG. Mitos ini disebarkan untuk membodohkan rakyat negara ini yang malas membaca dan hanya suka mendengar. Mitos ini bertujun untuk menunjukkan hanya gerombolan United Malays National Organisation sahaja yang dapat memerintah kerana Malaysia unik.

Hakikatnya Malaysia tidak unik – bukan Malaysia sahaja dalam dunia ini yang berbilang kaum , yang berbilang bahasa, pelbagai agama dan budaya. Tidak ada negara yang monolith dalam dunia ini – semua ada kepelbagian. Setiap negara dalam dunia ini ada kepelbagaian.

TEKNOLOJI PECAHKAN MITOS

Lihatlah betapa teknoloji dan ilmu pengetahuan telah memecahkan mitos-mitos ini. Betapa internet telah membolehkan kita bersama-sama mencari fakta dan menilai dokumen sejarah.

Kalau dulu kita tidak tahu asal usul lagu Negara-ku – hari ini gambar dan riwayat hidup pembuat lagi ini kita kenali. Kalau dulu ada yang menerima mitos tentang kemedekaan dicapai tanpa tumpah darah. Hari ini mitos ini telah terbarai pecah. Dokument-dokumen sejarah semuanya boleh kita baca melaui internet.

Kemajuan manusia akan terus memecahkan mitos mitos yang lapuk dan berkarat ini. Teknoloji akan membebaskan manusia dari di perangkap dan di belenggu oleh mitos-mitos. Tanpa mitos manusia akan jadi berani. Insan yang berani bebas adalah insan yang berfikir. Manusia yang berfikir tidak akan tunduk kepada sesipa kecuali fikrahnya yang rasional. (TT)

Nota:
Tulisan ini bebas untuk diambil untuk
tujuan memecahkan mitos.

Isnin, 24 Ogos 2009

Hebatnya Hassan Ali...!!!

Hassan Ali dah makin galak tunjuk hebat..... Ada apa-apa ka? Adaka benda macam ni dipikiaqnya.... tengok The Malaysian Insider - Hassan Ali’s religious police to nab errant Muslims 

Tak dak benda lain ka nak pikiaq?  Menyemak bilik menyuarat exco saja...... PAS tak dak lain orang untuk jadi Pesuruhjaya Selangoq ka?  Patutnya pikiaq macamana nak bagi lagi ramai orang undi PR...... bagi lagi mantap PR kat Selangoq ka? 

Atau Hassan Ali ada apa-apa kot? Sekoq berok Kedah dah BEBAS...... 

Bank Islam: Along Bertanda 'Halal'

Bank Islam telah ditubuhkan oleh Kerajaan BN, kononnya untuk mewujudkan perbankan Islam atau dulunya dikenali "perbankan tanpa faedah". Bagi aku memang tak dak faedahpun pada pelanggannya, lebih-lebih lagi peminjam. Macam-macam perkataan 'arab' depa guna nak tunjuk Islam, tapi semuanya adalah salah satu cara untuk menghalalkan bank kutip duit faedah daripada peminjam. 

Pada tahun 90an, ada sorang lebai (penyokong PAS) yang terbeliak biji mata marah aku dan kata aku teruk tahap kapiaq pasai aku hina Bank Islam. Aku kata kaedah Bank Islam sama dengan bank konvensional, libatkan riba yang lebih tingggi kadarnya cuma ditukar nama kepada 'arab'. Bagi aku sama jugak, macam "Yahudi pakai serban". Along yang dapat guna tanda halal.

Lihat bawah:-

It’s not about Islam but about profits

NO HOLDS BARRED

Raja Petra Kamarudin

Tan Sri Khalid Ibrahim’s ongoing skirmish with Bank Islam brings back memories of my own skirmish with this same bank 25 years or so ago. Actually it was two skirmishes, ten years apart.

The first involved three loans that I took from them back in the early 1980s. Each loan was RM500,000. So the total came to RM1.5 million. To secure these loans I charged three pieces of property to them. Two were shop-houses in Kuala Terengganu and the third was a three-storey bungalow on a 10,000 square feet piece of land in Bangsar. Each property was valued at RM500,000 (back in the 1980s, mind you).

But Bank Islam could not give out loans, so to speak. They can only come into partnership with you. They become your partner in the purchase of the property. So what the bank did was it purchased the three properties from me, which were already in my name in the first place, and resold them back to me.

The way it worked was as follows. Bank Islam bought the property from me at RM500,000 apiece. So the total of the three came to RM1.5 million. And this is the amount they paid me - RM1.5 million. The bank then sold back the property to me at RM1.1 million apiece. And I had to pay back the bank RM6,111 per month over 15 years. For the three pieces of property I would have to pay them RM18,333 per month over 15 years.

In short, I ‘unofficially’ borrowed RM1.5 million from Bank Islam and had to pay them back RM3.3 million over 15 years at RM18,333 per month. As I said, this was more than 25 years ago, back in the early 1980s, so it was quite a burden at that time as it was quite a huge sum of money.

Anyway, a couple of years later, in 1987, the economy collapsed and my three pieces of property, originally worth RM1.5 million, dropped to about RM700,000 or so. Because of the bad economic situation and the stock market collapse on ‘Black Monday’, also in 1987, I could no longer afford the RM18,333 a month payments. I decided, therefore, to sell off the properties and pay back the bank what I owed.

I worked out the arithmetic. I had borrowed RM1.5 million from the bank. Over 7 years I have already paid back the bank RM1.5 million. I still had more than halfway to go to complete the 15 years. And I would still have to pay the bank a further RM1.8 million if I go the full 15 years.

But the three pieces of property were worth less than half the price I bought them for. The properties were now worth only RM700,000-RM800,000 and I had originally bought them for cash at a price of RM1.5 million. But I had already paid Bank Islam this full amount of RM1.5 million. What was left outstanding is the bank’s ‘profit’ (not interest) of RM1.8 million that it was charging me on my 'unofficial loan'.

I met the bank to negotiate a full settlement. I would sell off the three pieces of property for a total price of about RM700,000 to RM800,000. Would the bank be prepared to accept RM800,000 as the full settlement figure and give me a rebate of RM1 million? I would lose RM1.5 million on the deal if the bank were prepared to forgo RM1 million of its ‘profit’ (not interest).

That, I explained, was a reasonable request. After all, my loan was for 15 years and I was going to make full settlement after only 7 years. This means I am paying off my loan 8 years ahead of time and was going to take a loss of RM1.5 million. But I wanted a RM1 million rebate on the 8 years early settlement.

The bank said no. I would have to pay the full RM1.8 million due on what I still owed the bank. No doubt I was paying back what I owed in 7 years rather than 15 years. But the bank never gave me a loan. What the bank did was it signed a Sales and Purchase agreement with me. The bank had bought the three pieces of property from me for a total price of RM1.5 million and had sold them back to me for a total price of RM3.3 million. The RM1.8 million was the profit the bank was making from me for allowing me to pay back the RM3.3 million at RM18,333 per month over 15 years.

The bank further explained that it was not they who were asking me to make full settlement. I still had 8 years more to go. It was my decision to make full settlement in 7 years instead of paying off the amount over 15 years.

I was flabbergasted. I already paid the bank RM1.5 million, the amount I borrowed. No doubt the bank has to make a profit on the 7 years I had used their money. But surely they could give me a rebate since I am paying back the full amount in 7 years instead of stretching the loan over 15 years.

But the bank was adamant. They wanted me to pay them another RM1.8 million. But how could I? The three pieces of property were going to be sold for only RM800,000, or slightly less. So I would be RM1 million short.

The bank agreed to ‘compromise’. I can sell off the three pieces of property for RM800,000. The bank will agree to release the property if the RM800,000 comes to them. But I have to offer additional security for the RM1 million still outstanding. I had no choice but to charge other properties to the bank. The properties I charged to secure the RM1 million difference were 45 pieces of land worth roughly RM20,000 per piece.

The three pieces of property were sold off and the bank took their RM800,000. Later, I also sold the 45 pieces of land and the bank took this money as well. But since I sold off the 45 pieces of land not piece by piece, but by block sale, I could not get a good price. I lost about RM500,000 on the land.

The bank was kind enough to offer me a ‘discount’. They just took whatever I got on the land and did not press me for more than that. Finally, I ended up paying back the bank almost double what I borrowed and I lost my two shop-houses, the Bangsar bungalow and the 45 pieces of land. In the end, I ended up with zero.

The bottom line is, I did not borrow money from the bank and the bank never gave me a loan. What the bank did was it bought my property from me and sold them back to me at more than double the price. And I was supposed to pay back this purchase price over 15 years.

I argued that the Sales and Purchase agreement was a farce. The properties were already in my name in the first place and remained in my name throughout. It was merely a paper transaction. We signed a Sales Agreement where I ‘sold’ the bank my property and we signed another agreement, a Purchase Agreement, where I ‘bought’ the property from the bank. But the bank’s name never appeared on the land titles. They never became the owner of the property. They only took a charge. And what about the other pieces of land that they took as additional security, which were sold off and the bank took the money? Where does this come in if the transaction was not a loan?

My second skirmish with the bank was when I wrote an article about Bank Islam, which was published in Harakah. The article was called ‘How Islamic is Bank Islam?’. In that article I related the story I just related above.

Bank Islam’s lawyers got in touch with Harakah and threatened to sue them for publishing this article. In the end, they got cold feet and decided not to sue because they were worried that this story I just related would become public knowledge.

I was pissed. I felt that the bank had screwed me good and proper. I only borrowed RM1.5 million from them even though they deny it was a loan and say that it was a sales and purchase arrangement. But we all know it was a loan, only that they disguised the loan as a sales and purchase arrangement.

I had already fully paid the RM1.5 million which I borrowed. I was prepared to pay them another RM800,000 for the 7 years I had used their money. I was also prepared to take a RM1.5 million loss on the deal. I only wanted a rebate of RM1 million on the 8 years I was no longer going to use their money.

But they said no. They wanted their full 15 years profit of RM1.8 million even if I am paying them back the full amount in 7 years. And because of that I had to sell off everything I owned to pay them the amount they were demanding even though I was making full settlement. That practically broke me financially, at a time when the entire world was facing an economic crisis and a stock market collapse.

The issue here, as explained by the bank, was that they never gave me a loan. Instead, they sold me three pieces of property for an agreed sales price and an agreed payback period. I can choose to pay them back early If I wish. I can even sell off the property if I wish. But I must pay back the bank RM3.3 million and not a penny less.

Yes, it was very complicating indeed. And the Tan Sri Khalid Ibrahim issue is as complicating. On the surface they make it appear like Khalid owes the bank RM60 million and did not pay back. Actually, that is not the issue at all. Maybe Khalid should explain what happened like how I have explained above.

Remember, the mainstream media is owned and controlled by Barisan Nasional. So rest assured they are going to spin the story as if Khalid is a delinquent. But I know Bank Islam and I know how they operate. And I am not the only one who got screwed by them. Many others can relate their own horror stories on how they were at the receiving end when they dealt with Bank Islam, which is far from Islamic.

So don’t get overly worried. Khalid may not be the best Menteri Besar in Malaysia. He may not even be the best businessman. But that does not mean he was trying to run away with Bank Islam’s money. There is certainly more to the story than just Khalid defaulting on his RM60 million loan.

Manusia Bertukar Berok

Manusia yang telah bertukar jadi berok adalah......
Kejadian ni berlaku di KL tapi berasal dari Kedah. Berok ni akan balik Kedah buat hal....
Sebelum tu ada berok lain di Perak..... cuba tengok...... dua ekoq ni..... muka pun seiras/serupa ....
Lagi satu berok-berok ni ada kaitan dengan Radzi.....