Sabtu, 20 Februari 2010

41 Terbunuh Masjid Runtuh

Sekurang-kurangnya 41 jemaah terbunuh dan 72 lagi cedera apabila menara masjid runtuh semasa para jemaaah menunaikan solat subuh di Maghribi.


Kejadian berlaku di sebuah masjid Abad ke-16 Bab Berdieyinne dalam bandar bersejarah Miknes.

sumber : mailonline

Pejabat Zamry di Bangunan Perak Darul Ridzuan Terbuka Untuk Orang Ramai

MB lantikan Mahkamah iaitu Zamry Kadeer telah mengamalkan konsep pejabat terbuka. Pejabat Menteri Besar dan Exco-exco nya di Bangunan Perak Darul Ridzuan adalah terbuka untuk orang ramai.

Sesiapa saja boleh memasuki pejabat MB dan Exco. Pelawat boleh duduk berbual, minum-minum, yam seng, jadikan tempat pejumpaan dengan rakan-rakan dan masuk menemui Zamry dan Exconya pada bila-bila masa mereka suka.

Pas pelawat tidak diperlukan. Malah kenderaan pelawat juga boleh diletak di tepi jalan paling hampir dengan pejabat MB.

Begitu juga dengan 'petition writer'. Mereka boleh set-up pejabat mereka berhampiran pintu masuk ke bilik Zamry bagi memudahkan orang ramai mengupah mereka menaip surat aduan, surat permohonan balak, lembu dan baja cap dacing, dan juga menaip 'undertaking letter' dan perjanjian pembayaran komisen untuk Zamry dan rakan-rakannya.

Ini bersesuaian dengan kehendak Ketua Penerangan Pemuda UMNO macha Reezal Merican Naina Merican.

Tengok sini......

TOK PARIA

Dikutip dari Zaid Ibrahim dengan sedikit tambahan tajuk.

Tok Pa

Semasa saya dalam Kabinet dulu, Mustapa Mohamad adalah antara tiga atau empat orang Menteri yang saya hormati kerana kerajinan dan kecekapan pemikiran mereka. Lagi pun semasa saya menjadi timbalan beliau dalam Badan Perhubungan UMNO Kelantan dulu, saya tahu secara lebih dekat sikap dan sifatnya. Jadi saya amat duka cita melihat beliau yang sudah begitu terpesong dalam soal wang tuntutan negeri Kelantan mengenai hasil minyak. Seolah-olah dia tahu perkara sebenar tetapi bersungguh-sungguh benar mempertahankan dasar Kerajaan Pusat dalam hal ini.

Pertama, Mustapa kata Kelantan tidak berhak kepada royalti minyak dan cuma layak menerima “cash payment” atau bayaran tunai sebanyak 5%. Itu memang betul kerana perjanjian 1975 di antara PETRONAS dan Kelantan( dan negeri lain) menggunakan perkataan “cash payment”. Kerajaan Kelantan pun tak ada masalah dalam hal itu. Panggillah apa yang kamu suka, royalti atau “cash payment”, tapi bayarlah. Yang dikatakn wang ehsan itu pula, ia sesuatu yang lain kerana ehsan bererti kita beri atas sebab kasihan atau sebab politik.

Kedua, Mustapa kata perjanjian 1975 itu tak sah kerana sebab-sebab tertentu. Tidak pula jelas mengapa ia tidak sah. Kalau tak sah, mengapa Sabah dan Sarawak terus dibayar kerana mereka juga menandatangani perjanjian yang sama. Mengapa Terengganu dibayar semasa Barisan Nasional memerintah selama 19 tahun? Itu juga hasil perjanjian yang sama. Tok Pa kena jawab kepada rakyat soalan ini. Jangan buta-tuli ikut skrip saja.

Ketiga, Mustapa kata kawasan yang diiktiraf sebagai “territorial waters” atau kawasan perairan hanyalah 3 batu dari pantai. Apa alasan Tok Pa? Dia gunakan Akta Darurat 1969 yang sudah tidak boleh dipakai lagi. Yang wajib digunakan ialah undang-undang maritim antarabangsa yang dipersetujui oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan yang telah diterima oleh Malaysia, iaitu 12 batu.

Dia kata lagi, negeri-negeri tidak berhak kepada hasil gas dan minyak dalam kawasan “Exclusive Economic Zone” (EEZ), iaitu 200 batu dari pantai, hanya Persekutuan Malaysia saja yang berhak kepada hasil dalam EEZ. Itu pun tak betul juga.

Hasil minyak dan gas ini selalunya didapati tak kurang dari 12 batu dari pantai. Kalaulah ini batasan kepada hak negeri, maka tak ada negeri dalam Malaysia yang berhak kepada hasil minyak. Sebahagian besar hasil yang ada sekarang ada dalam EEZ. Tidak ada undang-undang dalam dunia ini yang mengatakan hak kepada hasil minyak dari EEZ itu tidak boleh dituntut oleh sesebuah negeri. Hak negeri bergantung kepada perjanjian negeri-negeri dengan Kerajaan Persekutuan. Misalnya, hak negeri Texas dan California kepada hasil minyak dalam EEZ bergantung kepada perjanjian negeri-negeri itu dengan Persekutuan Amerika Syarikat. Samalah juga dengan kita di Malaysia.

Adalah salah bagi UMNO memesong rakyat dengan mengatakan hanya Persekutuan Malaysia saja yang berhak kepada minyak dalam EEZ dan negeri-negeri tidak ada hak. Hasil yang dibayar kepada Sabah dan Sarawak juga meiputi kawasan lebih dari 12 batu dari pantai. Mengapa terus bayar jika kata tak berhak?

Sebenarnya negeri-negeri di Malaysia telah pun dengan ikhlas dan penuh kepercayaan kapada Tun Razak menyerahkan hak mereka, sama ada dalam kawasan perairan atau dalam EEZ kepada PETRONAS dalam tahun 1975 melalui “The Vesting Deed”. Sebagai balasan, PETRONAS bersetuju membayar wang tunai 2 kali setahun 5% dari hasil tersebut.
Pokoknya apa yang dipersetujui ialah, bagi setiap hasil bernilai RM100 yang PETRONAS dapat, maka RM5 perlu dibayar kepada negeri yang terlibat. Tak kiralah hasil itu datang dari telaga minyak 20 batu atau 200 batu dari persisiran pantai. Perjanjian 1975 itu tidak menyebut jarak kawasan. Itulah niat dan tujuan masa itu. Konsep seperti EEZ atau jarak kawasan perairan belum pun timbul pad masa itu kerana undang-undang antarabangsa hanya mula dipersetujui pada tahun 1982. Sebab itu perjanjian ringkas tahun 1975 menggunakan perkataan “offshore” atau persisiran pantai.

Makna dan niatnya ialah apa-apa yang PETRONAS dapat, ia kena bagi 5% kepada negeri. Tak disebut EEZ, tak sebut berapa batu, tak sebut kawasan perairan dan sebagai. Maka kerana itulah negeriu-negeri seperti Kelantan, Terengganu, Sabah dan Sarawak dengan penuh ikhlas telah “surrender” atau menyerah hak mereka segala-galanya kepada PETRONAS. Mereka yakin Kerajaan Pusat akan bertindak adil dan saksama dengan penuh jujur dan suci hati.

Hari ini sudah jadi lain cerita. UMNO mencari helah itu dan ini untuk tidak mahu bayar kepada negeri Kelantan. Kalaulah BN yang memerintah Kelantan, sudah tentu mereka akan mencari hujah lain. Tapi itu tak semestinya dibayar terus. Kita sudah tahu permainan politik ini. Politik macam inilah yang mengecewakan rakyat.

Saya harap Tok Pa renung seketika persoalan isu bayaran minyak ini. Usahlah mempertahankan penipuan ini. Pertahankan prinsip kerana kebenaran. Kalau Menteri lain tak mahu faham saya harap Pa boleh faham. Semua iklan untok cuba meyakinkan rakyat sebaliknya dalam hal ini akan gagal. Rakyat sudah faham , UMNO belum

Kalau Kelantan Bukan Dalam Malaysia....

Alasan yang Mustapa Mohamad (Menteri Pengeluar AP Kerajaan Najib) bahawa Kelantan tidak berhak kepada royalti petroleum kerana gas dan minyak diperolehi lebih dari 3 batu nautika dari pantai Kelantan adalah mengelirukan. Ada dua senario di sini:-

1. Cuba bayangkan Negeri Kelantan tidak wujud langsung. Di Pantai Timur penghujung Malaysia adalah Terengganu. Negeri Kelantan sekarang ini adalah dalam wilayah Thailand dengan nama Wilayah Entahapaapa. Apa akan jadi? Joint Development Area pun tak akan wujud. Thailand akan sapu hasil petroleum semuanya

2. Cuba bayangkan Negeri Kelantan adalah sebuah negara yang merdeka dan berdaulat. Sultan Kelantan adalah King of Kelantan dan Nik Aziz adalah Prime Minister of Kelantan, manakala Exco-exco semuanya Menteri yang ada portfolio masing-masing. Ada Angkatan Tentera, Polis dan Pengawal Pantai sendiri. Adakah kawasan luar dari 3 batu nautika itu hak Malaysia? Jawabnya Zon Ekonomi Eksklusif (EEZ) itu juga hak Kelantan.

Bagi senario pertama Malaysia hanya dapat lihat Thailand keluarkan gas dan minyak. Malaysia hanya boleh bersuarapun hanya ucapan "TAHNIAH" saja kepada Thailand.

Bagi senario kedua pulak, mungkin Negara Kelantan Darul Naim yang buat joint development area dengan Thailand. Malaysia mesti tak berani kacau sebab terlalu jauh dari EEZ nya. Tentu Malaysia takut kepada Kelantan kerana Angkatan Tentera Kelantan tentunya kuat dan hebat. Kalau Malaysia ada sebuah kapal selam yang tak boleh menyelam, Kelantan mungkin ada 5 buah kapal selam hebat kerana tiada unsur rasuah dan penipuan dalam pembelian kapal selam mereka.

Lagipun jika tiada kaitan langsung operasi minyak dan gas ini dengan Kelantan, tentunya Wang Ehsan pun kerajaan Najib tidak akan beri kepada Kelantan. Cakap belit-belit. Mengapa Wang Ehsan tidak diberi kepada Perak, Pahang dan Perlis? Inilah perangai MELAYU UMNO JAHANAM yang busuk hati, jahat dan kianat pada bangsa sendiri.

Tengok apa yang Mustapa Mohamad Menteri AP merapu:-


Jumaat, 19 Februari 2010

Anak Sapa Bertunang Ni......?

Ni bukan anak pompuan Samy Value, bukan anak S Subramaniam, bukan juga anak M Kayveas, anak Zamry lagi bukan, jugak bukan anak Nur Mohamed Yaacob.... bukan... bukan.... bukan.....

Dia ialah anak pompuan hero filem "Sivaji The Boss" - Rajinikanth

/photo.cms?msid=5592111

Superstar Rajinikanth’s youngest daughter Soundarya was engaged to a city businessman Ashwin Ramkumar in a simple ceremony at a star hotel in Chennai on February 17. The chief minister was present with his entire family to bless the to-be married couple.

sumber: indiatimes

TERKINI: Ibrahim Ali Bakal Gabenor Pulau Pinang

Aku mendapat berita dari anak penakan kepada sepupu kawan adik ipaq mak chik pengedar Amway........

Ibrahim Ali tengah dok seronok dan perasan...... dia akan jadi Gabenor Pulau Pinang...... secara rasmi disebut Tuan Yang Terutama Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang Tun Datuk Haji Ibrahim Ali Al-Haj (title haji letak belakang baru kaw).

Tu dia...!!! Kononnya Najib dah janji dengan si Ibrahim Ali ni. Bila tempoh perkhidmatan Tun Abdul Rahman Abbas tamat, Brahim Ali akan ganti. Najib janji, kalau Kerajaan PR pimpinan Lim Guan Eng (LGE) calonkan nama Gabenor kepada Yang Dipertuan Agong untuk perkenan, Kerajaan Persekutuan BN akan hijack ganti dengan nama Ibrahim Ali.

Tun Rahman Abbas pun la ni dah bengong katanya. Ikut saja cakap DAP. Dia seronok pulak DAP dok tekan orang Melayu. Apa yang DAP buat semua betoi. Apa DAP tulih semua dia baca. Kalau DAP calon balik Rahman Abbas jadi Gabenorpun Najib akan tukaq jugak.

Itu sebab Najib rasa demi kepentingan orang Melayu, Ibrahim Ali adalah calon utama yang sesuai untuk jadi Gabenor Pulau Pinang. Dia yang boleh ajaq LGE dan kuncu-kuncunya. Dengaq kata, Ibrahim Ali dok rancang macamana nak ajaq LGE dan DAP.

Cara Ibrahim Ali nak ajaq LGE senang saja katanya:-
  • Semua cina jantan yang jumpa dia mesti cium tangan dia termasuk LGE. Manakala yang pompuan pulak dia cium dahi.
  • Karpet merah mesti ada, kalau tak dak dia tak turun kereta.
  • LGE dan Exco Cina yang nak jumpa dia mesti pakai kot dengan ketayap.
  • Cakap dengan dia mesti cakap melayu loghat Penang.
  • Kalau apa yang disuruh, LGE bantah, Ibrahim Ali akan tampaq LGE di situ jugak.
La ni Ibrahim Ali juga tengah belajaq macamana nak bercakap dalam Majlis Raja Raja, sebagai Gabenor. Kononnya dia cukup jaki bila tengok Nik Aziz, Husam Musa, Ustaz Azizan, Nizar, LGE dan lain-lain orang PR boleh masuk Mesyuarat Raja Raja. Sedangkan dia yang dok pertahan Raja Melayu dari dulu sampai la ni, tak pernah rasa macam tupun.


Nota: Ini adalah mimpi aku semalam......

Khamis, 18 Februari 2010

INGAT LIMA NAMA INI....

Salah satu bahan bacaan yang perlu dibaca dan disimpan..... Road to an absolute monarchy?....diambik dari The Nut Graph.....

Road to an absolute monarchy?

17 Feb 10 : 8.00AM

By Wong Chin Huat
editor@thenutgraph.com


Tan Sri Arifin Zakaria, one of the
judges on the Perak menteri
besar case
REMEMBER these names: Tan Sri Alauddin Mohd Sheriff, Tan Sri Arifin Zakaria, Datuk Zulkefli Ahmad Makinuddin, Datuk Mohd Ghazali Mohd Yusoff and Datuk Abdull Hamid Embong.

They have fundamentally transformed the nature and prospects of the Malaysian state with their 9 Feb 2010 judgement on the Perak menteri besar case. Based on their judgement, Malaysia seems to be developing tendencies to become a coup-prone absolute monarchy.

Constitutional vs absolute monarchy

Until 9 Feb, Malaysia was clearly a constitutional monarchy.

Constitutionalism means not merely having a constitution, but having the government's power limited by the constitution. This is why states like the Democratic People's Republic of Korea (North Korea) are not considered constitutional democracies despite having a constitution and the word "democratic" in their name.

Similarly, a constitutional monarchy — a particular variant of constitutional democracy — is not merely a monarchy with a constitution. It is a monarchy where the monarch's power is limited by the constitution such that he or she is a figurehead, and the real power is exercised by the elected government.

In contrast, any monarchy where the monarch enjoys substantial — not necessarily absolute — power to control the elected government is effectively an absolute monarchy. Absolute monarchies come in all forms and shapes, from Brunei, which is manifestly a family business, to Thailand, which is decorated with democratic institutions.

In a textbook example like the UK, the constitutional monarch is a figurehead and should just rubberstamp recommendations made by elected governments. He or she is to be advised by the elected government, not the other way around.

His or her discretionary powers concern mainly the formation and ending of governments as a result of elections, without interfering in the period between elections. In brief, that boils down to only two major decisions.

Firstly, whom to appoint as the prime/chief minister-designate? Secondly, whether to consent to requests for parliamentary/legislative dissolution by the present government.


The royal family: genetic lottery, not expertise?

By convention, the British monarch would minimise his or her discretion even on these matters. A request for dissolution, whether or not it is a result of the House's loss of confidence in the premier, is usually granted.

A constitutional monarch would not mistake him or herself as a check-and-balance institution. In modern democracies, elected governments should be checked by either elected politicians (Parliament) or professionals who are selected on the grounds of expertise and integrity. These include judges, independent central bank governors and members of various regulatory commissions. The royalty in that sense is an institution formed based on genetic lottery rather than expertise.

England's 19th century constitutional authorityWalter Bagehot offered an interesting justification for a constitutional monarchy. A political system needs a "dignified" element (a non-partisan head of state) whose purpose is "to excite and preserve the reverence of the population", and an "efficient" part (politicians) that "employ[s] that homage in the work of government".

If you like, the political usefulness of a monarch lies exactly in his or her political "uselessness". The constitutional monarch needs to be presentable, loveable and admirable, but need not be very intelligent. And Bagehot's counterintuitive theory is why Queen Elizabeth II gets to keep her job without having to invoke the Sedition Act.

Democratic vs legalistic logic

In assessing the nature of Malaysia's monarchy, the judges' judgement must be judged from the logic of democracy, not legality alone. In other words, we become an absolute monarchy when the monarch can expressly go against popular will, even if his or her actions are technically constitutional. Some judges in Malaysia have made this clear.

In 1966, the Sarawak governor tried to dismiss Chief Minister Datuk Stephen Kalong Ningkan on the grounds that he had lost the legislature's confidence, much like how Perak's Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin was dismissed 43 years later. Borneo High Court Chief Judge Harley A-G reinstated Ningkan, ruling that a legally appointed minister can only be dismissed after a no-confidence vote.

In 1985, the Sabah governor was forced to swear in United Sabah National Organisation (Usno)'s Tun Mustapha Harun as a minority chief minister even though Parti Bersatu Sabah had won a slim legislative majority. Judge Datuk Tan Chiaw Thong then ruled that the governor had "exercised his power not for preserving democracy but for destroying it". Hence, the swearing in was null and void.

Harley's decision, upheld by Tan in 1985, was however not followed by judge Datuk Abdul Kadir Sulaiman in 1994. Abdul Kadir ruled that a no-confidence vote is not "the only evidence" of loss of confidence.

(source: Sultan Azlan Shah image from sultan.perak.gov.my)

Abdul Kadir's judgement was problematic because it took away the power to fire the head of government from the legislature and in all likelihood placed it with the state's figurehead. It was arguably academic because the ousted Sabah Chief Minister Datuk Pairin Kitingan had conceded defeat after the governor rejected his request for fresh elections.

On 6 Feb 2009, the Perak Sultan however sacked a menteri besar who did not concede a loss of confidence. And then on 9 Feb 2010, the Federal Court's decision made it clear that the monarch could bypass the legislature to sack the state's chief executive. And that, for all intents and purposes, is what has sown the seeds of an absolute monarchy in Malaysia.

Coup-prone

A tendency towards absolute monarchy increases the likelihood that the monarch can at any time go against the will of elected representatives.

Hence theoretically, if the Yang Di-Pertuan Agong believes that Datuk Seri Najib Razak has lost Parliament's confidence, even without a no-confidence vote, Najib can be sacked. The Agong is then free to appoint Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim or even Tengku Razaleigh Hamzah as the new prime minister.

(source: Tuanku Mizan Zainal Abidin image from parlimen.gov.my)

Now, in this hypothetical situation, would Umno take this royal discretion lying down and not hold protests greater than those the Pakatan Rakyat held after the Perak takeover?

More realistically and dangerously, the Federal Court's decision sends an important political message: the electorate are not the final judge of government. The palace is. This is likely to encourage some quarters to think the King should also exercise his discretion freely in appointing the prime minister.

When the Barisan Nasional (BN) took over Perak, Umno had no qualms evokingMalay nationalism. Imagine this scenario then: what if the BN were to lose federal government, say by winning only 100 out of 222 seats, but it won 65 out of 114 Malay Malaysian-majority seats in the peninsula. Would Umno be likely to replicateUsno's 1985/86 tactics in Sabah — which included violence — minus a few technical differences?

And then what would the palace decide? And would the electorate allow the elected government's victory to be stolen? Where would the judiciary, the civil service, the police and ultimately the military stand? Would Malaysia not become another Thailand or Iran?

Can we do anything to prevent coups? Perhaps, by voting solely along party lines come the next election, and forgetting about the quality of individual candidates. We just need to make sure it's a landslide either way. favicon


Wong Chin Huat is a political scientist by training and a journalism lecturer. He suspects that someday Umno supporters and royalists may remember the 9 Feb 2010 judgement with bitterness.GANYANG DAP...?

Ganyang DAP


FEB 18 — Kempen menghentam dan memburukkan DAP oleh Umno dan konco-konconya kini semakin menjadi-jadi sehingga isu yang kecil dibesar-besarkan dan yang tiada diada-adakan. Motifnya — menanam rasa benci antara kaum dan agama.

Selama ini DAP yang dianggap parti untuk orang Cina jarang diberi perhatian oleh Umno dan tukang-tukang soraknya yang lebih bertumpu kepada usaha menyerang musuh-musuh politik Melayu seperti Pas dan Semangat 46 dahulu.

Sebelum pilihan raya umum 2008, Umno lebih banyak menyerahkan usaha membantai DAP kepada rakan komponen Barisan Nasional seperti MCA, Gerakan dan MIC. DAP sebelum ini hanya dianggap parti yang mewakili kaum minoriti.

Namun keputusan yang memberangsangkan buat DAP serta PAS dan Parti Keadilan Rakyat dalam pilihan raya umum lalu telah menjadikan Umno kehilangan punca.

Yang lebih membimbangkan Umno ialah kesan pasca pilihan raya umum 2008 di mana tidak pernah terbayang oleh kepimpinan parti Melayu itu bahawa PAS dan PKR sanggup duduk bersama dengan DAP atas dasar perkongsian setara atau “equal partnership”.

Ini adalah kerana konsep itu tidak wujud dalam Barisan Nasional di mana MCA, Gerakan dan MIC serta parti-parti komponen lain sanggup duduk di bawah kepimpinan Umno yang menentukan semua dasar-dasar utama negara.

Jika perkongsian setara Pakatan Rakyat mula mendapat perhatian rakyat, ia akan mengancam “status quo” Umno dan Barisan Nasional. Paling bahaya bagi Umno, ia membuka pintu persahabatan antara kaum dan agama yang selama ini dipisahkan mengikut formula pecah dan perintah.

Jika politik perkauman mula ditolak oleh rakyat, Umno dan parti-parti kaum lain akan menjadi kurang relevan. Ini akan membuka ruang untuk Pakatan Rakyat bagi meraih sokongan rakyat.

Untuk mengatasi masalah ini, Umno tidak ada pilihan lain lagi. Taktik lama Umno yang hanya menyerang parti-parti lawan Melayu tidak lagi berkesan dan telah dibuktikan terpalit semula apabila orang Melayu melihat PAS dan PKR sebagai alternatif kepada Umno. Dengan itu, taktik baru yang digunakan ialah memecahbelahkan persefahaman antara parti-parti Pakatan Rakyat yang memang pun berbeza ideologi. Lebih dari itu, Umno sengaja memaparkan kesungguhan untuk berkawan dengan PAS dan unsur-unsur Melayu dalam PKR dengan menimbulkan kebimbangan bahawa Melayu akan hilang kuasa jika bersahabat dengan DAP.

Secara tiba-tiba DAP yang selama ini dipandang remeh oleh Umno telah dimartabatkannya sebagai satu pertubuhan bijak lagi cerdik yang mampu menghancurkan Melayu.

Kerana itulah DAP yang jarang menghiasai halaman akhbar-akhbar arus perdana milik Umno seperti Utusan Malaysia dan Berita Harian kini telah menjadi momok utama yang terus menghantui sanubari Melayu.

Hanya dengan mengganyang DAP secara habis-habisan, kepimpinan Umno dan konco-konconya yakin dapat menakutkan orang Melayu supaya menjauhkan diri daripada DAP.

Oleh itu, tidak menghairankan apabila entiti perkauman Melayu ini telah menyebarkan isu kononnya kerajaan negeri Pulau Pinang pimpinan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng mahu menghapuskan acara perarakan Maulidur Rasul tahun ini. Ternyata ini fitnah. Perarakan Maulidur Rasul di Pulau Pinang tetap diteruskan sebagaimana tahun-tahun yang sebelumnya.

Malah apabila ada negeri-negeri di bawah pentadbiran Umno tidak menyambut hari kelahiran Rasulullah SAW dengan mengadakan perarakan, media nasional milik Umno diam membisu.

Apa yang jelas, mesej yang dibawakan bertujuan mengajak orang Melayu dan Islam membenci Guan Eng dan DAP, serta menimbulkan rasa gelisah di kalangan mereka kerana Pas dan PKR sanggup bersahabat dengan parti yang diwar-warkan oleh Umno sebagai anti-Melayu dan anti- Islam.

Sementara DAP terus diganyang oleh Umno dan aparatusnya, isu-isu salah guna kuasa, pembaziran wang rakyat dan kelemahan pentadbiran Barisan Nasional mutakhir ini tidak pula didedahkan secara meluas oleh media arus perdana. Sekadar menyebut beberapa masalah besar dalam keadaan ekonomi negara yang masih gawat:

Skandal kapal selam negara yang tidak boleh menyelam walau pun dibeli dengan harga lebih RM1 bilion;

Isu setiausaha politik menteri disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia di mana didapati menyimpan wang tunai lebih RM2 juta dalam rumahnya di Pulau Pinang;

Enjin jet Malaysia yang hilang sampai ke Amerika Selatan dan berubah-ubah nilanya;

Skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang yang dikatakan membabitkan kerugian lebih RM12 bilion; dan

Kenyataan perkauman dari bekas setiausaha politik Perdana Menteri serta dakwaan yang sama dikatakan dilakukan oleh setiausaha kerja Umno.

Sebaliknya yang terus menjadi berita dan rencana besar ialah apabila segelintir penyokong Umno yang kebanyakannya terdiri dari kaum India Muslim telah mengadakan tunjuk perasaan mengecam Guan Eng.

Mereka turut membakar patung Ketua Menteri Pulau Pinang itu atas tuduhan kononnya kerajaan negeri telah mendiskriminasi Melayu dalam isu perobohan gerai haram yang mengganggu kawasan awam. Isu ini juga telah dibuktikan tidak benar apabila fakta dan perangkaan menunjukkan tindakan undang-undang dikuatkuasakan atas dasar kesalahan, dan bukan mengikut kaum.

Begitu juga apabila segelintir ahli politik PKR membidas Guan Eng dengan tuduhan yang tidak banyak asasnya, media arus perdana telah membesarkan isu tanpa memberi banyak ruang untuk pihak yang dituduh untuk membuat jawapan balas.

Setakat ini, walau bagaimana hebat sekali pun kempen ganyang DAP, kebanyakan rakan-rakan seperjuangan Pakatan Rakyat masih berpegang kepada platform bersama mereka.

Dokumen Muafakat Baru Untuk Malaysia yang dipersetujui bersama pada Disember 2009 antara lain menegaskan usaha untuk mengatasi masalah berikutan “agenda pembangunan bangsa telah tergelincir akibat dari faham perkauman sempit, politik adu domba dan demokrasi otoritarian (serta) ekonomi merudum akibat dari keruntuhan akal budi, kerakusan rasuah dan kebijakan-kebijakan usang yang menyebabkan Malaysia tergelincir ke belakang dari ekonomi-ekonomi rancak serantau.”

Malah, akhir-akhir ini, suara-suara dalaman dari Pakatan membayangkan kepimpinan mereka bersedia menerima mana-mana pemimpin atau ahli yang tidak lagi bersetuju dengan dasar bersama itu untuk keluar parti — lebih afdal lagi, mengosongkan kerusi Parlimen atau Dewan Undangan Negeri untuk mengembalikan mandat kepada pengundi.

Namun ini tidak pula bererti serangan terhadap DAP dan usaha Umno untuk membisikkan kebimbangan dalam minda Melayu akan surut. Lagi pula masih ada unsur-unsur dalam Pakatan Rakyat yang sudah termakan racun perkauman itu.

Yang membimbangkan ialah apabila fitnah diterima sebagai kebenaran. Umno dan konco-konconya mungkin mampu membuatkan kebanyakan orang Melayu benci DAP. Tetapi pada masa yang sama ia juga akan melahirkan rasa benci Melayu kepada kaum lain.

Jika ini terjadi, racun perkauman yang ditanam sekarang akan menghantui Umno dan Barisan Nasional pada masa depan apabila minda rakyat sudah terlalu tebal dengan rasa kebencian kaum. Pada masa itu, impian kestabilan, kemakmuran dan harmoni mungkin lupus kerana segala-galanya akan ditentukan oleh warna kulit semata-mata.

* The views expressed here are the personal opinion of the columnist.

MELAYU YANG TIADA TAMADUN

Hari ni aku baca blog-blog kumpulan Melayu (Pro-UMNO Jahanam) yang bertamadun rendah seperti Parpukari, Gomo, Husin Lempoyang dan macam-macam nama lagi. Syok jugak baca tulisan Melayu SAKAI ni. Kalau nak bagi anak-anak belajar membuat karangan, blog-blog ni memang sesuai. Perkataan dan vocab mereka cukup hebat.

Tulisan dalam blog mereka ni yang mencerminkan tahap pemikiran mereka yang kononnya Melayu. Mereka ini sebenarnya adalah golongan rendah diri, berada dalam ketakutan, tiada masa depan, pemalas, buruk perangai, makan upah dll.

Kalau mereka tidak suka pemimpin mereka sendiripun mereka akan mengutuk pemimpin tersebut macam mereka mengutuk pemimpin PR. Kalau ada anak perempuan jaga-jaga..... elakkan bermenantukan mereka. Mereka ini dapat duit upahan untuk maki dan mencarut.

Tengok contoh....

Si kepala butuh Kuda Jew bersekongkol dengan Zahid Hamidi!Kuda Jew sial.... Kau ni memang anak haram. Tak cukup dengan ko ambik nama atas kerja orang lain, sekarang ni kau ada KONSPIRASI jahat pulak dengan Zahid Hamidi untuk jatuhkan Najib. Ni semua mesti ko belajar dari pujaan hati ko, Anwar Al Juburi Al Liwati suka tutoh jubor jantan betina.

Aku memang dah agak dah Zahid Hamidi tu pun si kepala butuh pasal dia tetiba komen tentang ada orang jual rahsia negara kepada negara jiran. Apa kebendanya tu bodoh?

Itu sudah bukak pekung di dada sendiri la pengkhianat agama, bangsa dan negara. Ntah-ntah kau sendiri punya kerja, kau cuba nak letakkan kesalahan atas orang lain. Konspirasi ni, konspirasi nak burukkan Najib. Haram jadah ko.

Perkara itu berkaitan dengan isu keselamatan dalam negara. Yang ko cerdik sangat panggil press conference citer semua hal ni yang menunjukkan kau bodoh macam lembu tu apahal? Lembu pun tak sebodoh kau sebab lembu tu binatang. Kau ni lebih teruk dari binatang yang memang tak boleh guna akal untuk fikir.

Ni semua cara kerja si Gay Boy suka jubor jantan betina. Dia yang merupakan kepala bapak KONSPIRASI, tapi nak salahkan Kerajaan Malaysia. Dulu pada 1997 sudah pernah kena pecat dari jawatan TPM dan didakwa sebab liwat jantan dan jugak rasuah. Dah masuk jel pun atas kesalahan berjubor dan rasuah.

Tapi si Badawi Al Tiduri kena guna sama anak menantu tu yang lepaskan si peliwat gila tu. Tulah ko, tidur lagi... Aku rasa la, ko tu dah diguna-gunakan anak menantu setan ko tu. Yalah!


Al Juburi tu pun kuat guna bomoh. Mesti Kuda Jew sial tu guna khidmat bomoh yang sama untuk bodohkan ko. Itu pasal ko suka tidur merata. Ko dah termakan nasi kangkang Kuda Jew tu. Patutlah ko macam orang bodoh semacam je.

Pegi ceramah tidur, dalam Perhimpunan Agung UMNO tidur, dalam persidangan antarabangsa tidur, bila masa ko tak tidur? Tidur 24 jam sehari ke? Orang kuat tidur ni bodoh. Sebab tak guna otak.

Patutlah orang mengantuk bila ko bagi ceramah. Ceramah ko ni ubat tidur baik punya bagi orang yang ada masalah imsonia. Makan tido, makan tido je kerja ko ya Badawi Al Tiduri? Sampaikan hobi tidur ko yang merata tu semua orang tau. Bukan saja orang Malaysia, orang luar Malaysia pun tau sampai boleh buat lawak yang ko tu kuat tidur.

1997 dah kena. 2008 kena lagi. Takkan konspirasi dua tiga kali? Ini bukan Kerajaan Malaysia yang berkonspirasi. Tapi konspirasi geng Al Juburi didalangi Beruk Hitam sial dan Zahid Hamidi. Macam tulah bila orang dah gila babi nak jadi Perdana Menteri ni.


Sampaikan akhbar Yahudi The Jerusalem Post pun tak segan-silu mempromosikan Gay Boy sebagai Perdana Menteri Malaysia yang akan datang. Boleh tak ko citer sikit apa yang seronok sangat tutuh lubang taik tu? Yalah sampai kumpulan hak asasi manusia yang membela golongan Gay Boy pun sokong Anwar Al Liwati.

Orang Melayu woih. Janganlah hangpa mudah lupa. Tun Dr Mahathir dah kering air mata mengenangkan perangai buruk Melayu. 22 tahun pun masih tak berjaya mengubah mentaliti Ali Baba, suka menjatuhkan sesama sendiri dan tak boleh tengok orang senang punya mentaliti.

Hang Tuah pun kata, takkan Melayu hilang di dunia. Tapi kalau Melayu perangai macam babi dan sanggup mengkhianati bangsa sendiri, Melayu memang takkan hilang dari dunia, tapi bakal jadi kuli dan peminta sedekah di negara sendiri.

Anwar Al Juburi ni memang si dajal sial yang suka menggunakan orang. Bila dia dah habis menggunakan khidmat member-member dia, dia akan tinggalkan macam selipar buruk dan mencari kawan-kawan baru pulak. Perangai macam babi. Ko ni makan babi jugak ke sebab kalau dah jubor pun kau tutuh, makan babi tu perkara kecik bagi ko.
Itu salah satu persamaan dengan Kuda Jew. Hebat betul ilmu yang ko perturunkan pada Kuda Jew ya Al Juburi! Kuda Jew memang anak buah Al Juburi kerana modus operandi koneknya memang sama.

Rabu, 17 Februari 2010

Kelas Bahasa Inggeris oleh Tukar Tiub

SEDIH ! MI SPIK NO INGLISMI NO UNDERSTAND
nota:

terbukti pembelajaran bahasa mat saleh
telah merosot bagitu dalam sekali.


It's Austalian practice.... adalah satu kenyataan !

Is it Australian practice... satu pertanyaan?


nota:
orang australia akan jawab:

mi spik ni inklis
don bugger bugger inklish language kah kah kah


nota:
oxpoot pun tak tahu tulis
bahasa inglis - betul ke
lulusan oxpoot atau oxpoot street kah kah kah


what is the because kah kah kah

Ustaz Ni Nak Kena Pelempang

Hari ke-2 Raya Cina aku ke rumah adik ipaq aku. Sekarang dia menetap dalam daerah Baling. Depa dua laki bini dah boleh cakap macam orang Baling. Loghat Petani macam orang Grik, Ijok dan Batu Kurau di Perak. Di Kedah orang Baling, Sik, Kuala Nerang majoritinya bercakap loghat Petani.

Tengah rancak bersembang..... timbui cerita kereta. Adik ipaq aku minta tolong cari kereta, pasai kereta dia dah remuk eksiden.

Pesannya "Kereta harga bawah sepuluh ribu, kaler apapun tak pa tapi putih kami tak mau...".

Akupun tanya "Pasai apa hangpa tak mau kereta kaler putih? Cepat kotoq ka?"

"Dak aih! Ostad kami kata pakai KERETA PUTIH tak baguih kerap eksiden" jawap ipaq dengan selamba.Terkejut aku dengan jawapannya, aku tanya lagi "Ustad mana ajaq merapu kata kereta putih tak baguih kerap eksiden?"

"Ostad kami la..... memang betoipun kereta putih tak elok pakai senang eksiden". Kebetulan pulak kereta depa yang remuk tu pun kaler putih jugak.

"Ya la aku tau ustad hangpa, tapi ustad tu nama apa? Dudok di mana? Aku nak tau jugak, akupun tak pernah dengaq cerita macam ni, kot kot aku boleh pi tanya sendiri ustad tu" aku cuba dapatkan kepastian.

"Ostad mana tok sah ambik tau... janji kereta putih kami tak mau" jawab ipaq aku sambil mengelak untuk memberitahu nama ustaz itu.

Tu dia.... ada USTAZ di Kedah.... khususnya di daerah Baling..... mengajar benda-benda kurafat dan tahyul. Ustaz PAS atau UMNO ni......?

USTAZ NI KALAU JUMPA.... TAK PAYAH TANYA BANYAK.... TERUS BAGI PELEMPANG.


Selasa, 16 Februari 2010

Kalaulah Bapak Mokhzani Doktor Di Klinik Sampai Nyanyuk....


Bila aku baca Malaysiakini ..... Mokhzani Mahathir Antara 20 Terkaya Di M'sia, aku teringat MAHA KLINIK di Aloq Staq. Foto atas.

Kalaulah bapak si Mokhzani ni jadi doktor di klinik tu sampai nyanyuk dan dudok di Titi Gajah, tak pi mana-mana.... aku rasa la ni si Mokhzani tak termasuk dalam senarai 20 terkaya dan tak dak harta sampai RM1.075 Billion.

Paling baguihpun si Mokhzani berniaga juai kereta secondhand di Aloq Staq, Jitra dan Guaq Chempedak. Tambah dengan bisnes sewa kereta pandu sendiri di UUM Sintok.

Setakat ada duit sejuta dua saja bolehlah. Jadi jutawan jugak..... Kalau nasib tak baik jadi tak ketahuan..... JUAI UBAT BATUK.

Ibrahim Ali Menghina Nabi dan Sahabat.

Perangai Ibrahim Ali, Ahli Parlimen Pasir Mas yang kononnya BEBAS memang diketahui ramai. Beliau memang penipu besar dalam arena Politik. Semua kena main, Berjasa, UMNO Jahanam, Semangat 46 dan akhir ini PAS.


Semasa melobi untuk jadi calon PAS, PAS OK, kalau boleh pungkoq Nik Azizpun dia nak jilat. Tapi jangan marah PAS Kelantan dan Nik Aziz. Bila dah dapat apa yang dihajati dia belah. Dia macam pencuri yang berak di atas katil mangsanya.

Apabila timbul isu nama Allah dan kepentingan Melayu, aku rasa si Ibrahim Ali dah over. Dia mengunggang isu nama Allah dan isu Melayu bersama perangainya yang tidak boleh dipercayai. Beliau memiliki sifat khianat, penipu, cakap bohong, mengadu-domba, oportunis tegar dan pelbagai perangai jahat lagi.

Dengan sifat dan perangai jahat ini, Ibrahim Ali secara tak langsung telah menghina seorang Nabi dan sahabat Rasulullah SAW. Namanya itu nama orang baik-baik, tapi dia jahat. Apabila orang marah, orang maki Ibrahim dan Ali kerana namanya begitu.

IBRAHIM adalah nama Nabi Allah yang tergolong sebagai Ulul Azmi. Manakala ALI adalah sepupu, menantu, sahabat Rasulullah SAW dan Khalifah Ar-Rasyidin. Kesian mereka, nama mereka diguna oleh orang jahat. Ibrahim Ali telah menyebabkan Nabi Ibrahim AS dan Syaidina Ali bin Abi Talib dihina.

Sepatutnya Ibrahim Ali yang kononnya seorang pejuang Melayu, dia mesti tukar namanya kepada DAMAK, GUNTOR, GEGALA, TIPUS, LESONG, BUYONG, BELIONG, KAPAK dll nama Melayu yang tiada kaitan dengan nama orang baik-baik dan Islam.