Sabtu, 5 Mei 2012

APA YANG DIAJAR DI PUSAT LATIHAN POLIS?

Setelah melihat foto-foto dan dan menonton video yang berlambak di internet berkenaan demo Bersih 3.0 yang baru berlalu, kekasaran polis memang ternyata. Mereka menyerang pendemo yang sedang duduk, yang berjalan sambil menarik, menyepak, terajang, tumbuk dsbnya. Seorang pendemo diserang oleh berbelas-belas orang anggota polis.

Apabila diperhati yang menyerang pendemo ini kebanyakannya anggota polis muda. Anggota polis yang mungkin baru setahun dua bekerja. Mereka baru keluar pusat latihan dan fresh lagi. Mereka juga mungkin anggota yang belum disahkan jawatan.Persoalannya mengapa budak-budak polis ini berkelakuan begitu? Macam gengster. Ramai-ramai pukul orang. Aku tengok kebanyakan pendemo tidak melawan dan sepatutnya seorang dua anggota sudah cukup untuk menahannya. 

Ketua Polis Negara jangan cari alasan dan cakap pusing-pusing. Dia kena jawab mengapa seorang pendemo dikerumun oleh ramai anggota sedangkan pendemo tidak melawan? Mengapa ramai anggota polis menyerbu menyepak, terajang dan menumbuk pendemo yang telah dipegang oleh anggota polis? Mengapa pengawai dan anggota polis terpekik terlolong dalam kawasan masjid semasa azan dilaungkan dan mengganggu orang ramai yang duduk berehat dan menunggu handak solat? Mengapa motosikal polis ditunggang dan kereta polis dipandu dengan laju sedangkan jalaraya dipenuhi orang ramai? Mengapa dilepaskan gas pemedih mata dan disiram air kimia kepada pendemo yang sedang bersurai?

Dan yang paling utama, oleh sebab anggota-anggota polis yang mengganas ini kebanyakannya muda-muda, maka timbul dalam fikiran  "ADAKAH BERKELAKUAN JAHAT DAN GENGSTER ITU DIAJAR DI PUSAT LATIHAN POLIS DAN ADA DALAM MODUL LATIHAN SERTA ANGGOTA POLIS DIARAHKAN BERBUAT BEGITU?".  "ADAKAH POLIS-POLIS MELAYU INI DIAJAR SIFAT PERKAUMAN SEMASA DALAM LATIHAN DAN ANASIR-ANASIR BTN YANG MENANAM SIFAT ITU SEMASA DALAM LATIHAN KERANA TUTUR KATA MEREKA SEMASA MENGHERDIK ORANG RAMAI ADA BERBAUR PERKAUMAN?"

Rabu, 2 Mei 2012

Bersih 3.0: Rasa Macam Hilang Benda

Aku ucapkan tahniah pada semua tak kira kecik, besaq, tua dan muda yang pi Duduk Bantah di Kuala Lumpur pada 28 April lepaih. Kali ni Melayu, Cina, India, Iban, Kadazan dan lain-lain ramai turun. Bagi yang kena semboq ayaq gatai, kena katok sepak terajang dengan anggota polis dan yang kena tahan aku amat bersimpati. Anda semua HEBAT!!!! Hero!!! Yang lelaki terbukti anak jantan dan yang pompuan memang srikandi.

Cuma aku saja yang tak pi.... malu jugak aku nak mengaku. Leceh betoi. Rasa koman! Tambahan pulak dok dengaq member-member yang pi dok sembang cerita macam-macam. Aku rasa macam hilang sesuatu. Macam hilang benda. Rasa macam tak dak satu benda lah. 

Aku tanya kawan aku "Leh, pasai apa bila orang dok crita pasai Bersih... aku rasa tak syok macam hilang benda?"

Kawan aku jawab "HANG TAK PI BERSIH 3.0.... memang la hang rasa benda hilang.... Cuba hang tengok dalam seluaq hang.... TELOQ HANG TAK DAK DAH HILANG KOT!