Jumaat, 16 November 2012

Melayu Umat Pilihan Tuhan Macam Yahudi!

Dalam tahun 1981 aku telah dipaksa sertai kursus yang dianjurkan oleh Biro Tata Negara. Masa itu BTNpun baru dua tiga hari wujud bawah Jabatan Perdana Menteri. PM pulak Mamak Pedukang Mahathir a/l Mohammed Iskander Kutty baru angkat sumpah selepas buat komplot tendang Hussin Onn.

Pelajar Melayu tingkatan 4,5 dan 6 yang kononnya ceredik dan berpotensi serta berbakat jadi pemimpin dipilih dari sekolah-sekolah tertentu untuk latihan kepimpinan kononnya! Aku ni mungkin bijak (he he) telah ditunjuk oleh guru Melayu yang jadi ejen mereka. Pengetua bukan Melayu tak tau apa tujuan dan matlamat kursus itu dan dia luluskan belanja tambang dan duit poket untuk pelajar yang terpilih.

Dalam satu sesi cuci otak oleh anasir-anasir ketuanan Melayu dalam dalam kursus itu, dikatakan Melayu di Malaysia adalah satu bangsa yang spesial di dunia ini. Orang Cina, India, Jerman, British, Belanda, Siam dan lain-lain dalam negeri massing-masing tak sama macam Melayu di Malaysia. 

Martabat Melayu itu sama macam Yahudi. Apabila sebut Yahudi bermakna orang itu mesti berbangsa Yahudi dan beragama Yahudi. Yang spesialnya Melayu itu pula, apabila sebut Melayu orang itu tentulah berbangsa Melayu dan ugama mesti Islam. 

Kalau orang Yahudi menganggap bangsa Yahudi adalah umat pilihan Tuhan, maka kita orang Melayu juga adalah umat pilihan Tuhan sebab bangsa Melayu itu Islam. Jadi orang Melayu mesti berbangga. Anasir ketuanan Melayu inipun bagilah pelbagai dalil untuk menyokong dakwaannya seperti kedudukan istimewa Melayu dalam perlembagaan, istilah dan makna Melayu seperti yang termaktub dalam perlembagaan dan macam-macam auta lagilah.

Anasir ketuanan Melayu dari BTN yang dok hurai pasai Melayu ini aku nampak kulit gelap dan rupa macam keling tebaq roti canai, cuma dia hari tu pakai kemeja kaler pink siap ikat tali lehiaq. Kalau dia pakai baju "kancin prakk" dengan kain pelikat kotak haluih gulung sampai betih, aku mesti kata dia ini baru turun dari kapai MV Chindabaram di Swetenham Pier, Penang baru sampai dari Madras. 

Sambil dia dok cakap dia pegang gambar Mamak Pedukang Mahathir a/l Mohammed Iskander Kutty yang ber"side-burn" panjang dan lebaq. Kenalah dua-dua Mahathir dengan dia ni keling mengaku Melayu dok auta orang!Sejak itu aku jadi meluat dengan ketuanan Melayu! Pi mampuihlah ketuanan Melayu! Kawan aku pulak kata BTN tu Batang Tak Naik! Ha ha ha ha

Selasa, 13 November 2012

Di mana Ayam Sedap?

Dalam pertengahan tahun 70an orang tua aku telah beli satu rekod atau piring hitam album terbaru M Daud Kilau. Aku tak ingat tajuk album, tapi lagu yang top adalah Sireh Pinang. Kalau orang tua aku ada di rumah lagu-lagu dalam rekod tu yang dia ulang-ulang dengar. Sampai naik pening!

Walaupun aku ni berjiwa rock selalu dok dengar lagu-lagu Deep Purple dan Bad Co., tapi hari-hari dok masuk dalam telinga aku, akupun mangli dengan lagu Daud Kilau. Aku jadi suka dengan lagu Daud Kilau. 

Satu hari ada stage show di tempat aku. Depa jemput artis-artis popular, Hail Amir & Uji Rashid (Betoi ka depa kata Hail Amir tiap-tiap kali balik dari show dia dok tojah Uji Rashid? Ha ha ha!), si benggali DJ Dave, Dahlan Zainuddin dan Daud Kilau. Tiap-tiap malam aku pi tengok, aku masuk free pasai yang jaga pintu aku kenai.

Pada hari yang M Daud Kilau buat show aku berdiri paling dekat dengan pentas. Kali pertama tengok Daud Kilau live. Dia macam dia lah, pakai baju nampak berkilau menghelit lip-lap lip-lap. Tiap-tiap lagu Daud Kilau nyanyi mesti ada mamat-mamat naik gelek dengan dia. Lepaih menyanyi 4-5 lagu, Daud Kilau berhenti penat, sambil tu dia bermesra dengan penonton.

Salah satunya dia buat teka teki. Diapun kata "Ni saye ada satu teke-teki. Sesiape jawab betul saye bagi hadiah LP terbaru saye.... Syaratnye naik atas pentas bagi jawapan.... jawapan kat bawah tak diambil kire.....Semua biase makan ayam?".

Apa lagi penonton pakat jawab "Makan!!!"

"Kat seeko ayam tu di bahagian mane yang paling lazat dan sedap?

Macam-macam jawapan penonton di bawah. Kemudian naik dua tiga orang bagi jawapan. Ada kata sayap, lehiaq, pedai, paha dan lain-lain. Daud Kilau gelak saja bila dengaq jawapan depa sambil geleng kepala.

Naik satu mamat yang rambut pendek (zaman tu orang muda rambut panjang), Dia bagi tau nama dia. Dia  bukan mat terap tapi sailor yang balik kampung bercuti.

Dengan selamba di cakap "Paha ayam tak sedap mana... tapi BULU AYAM sahih sedap!!!".

Daud Kilau tanya dia "Kenapa saudara cakap bulu ayam sedap?"

"Pasai bulu ayam ni kalau raut tinggai bulu hujung saja... lepaih tu geredi lubang telinga memang syok... meleleh ayaq lioq"

"Betul betul... saudara bijak" cakap Daud Kilau dan mamat tu dapat hadiah rekod album Daud Kilau.

M Daud Kilau