Jumaat, 21 Mei 2010

Jururawat Bukan Islam Dilarang Merawat Orang Islam...!!!!


Peguam Bukan Muslim: Cabaran Islam Untuk Semua

Victoria Jayaseele Martin yang berkelulusan Diploma Undang-undang dan Amalan Syariah UIA akhirnya berjaya menjadi peguam Mahkamah Syariah selepas Mahkamah Sivil memutuskan demikian. Sekaligus ini mengenepikan larangan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan yang hanya membenarkan peguam beragama Islam menjadi peguam syariah. Victoria bukan beragama Islam. Mahkamah Syariah pula mahkamah khusus untuk orang Islam.

Mahkamah syariah Malaysia bukanlah boleh dikategorikan sebuah mahkamah syariah yang syarie sepenuhnya. Ia adalah sebahagian syariah. Syariah dalam konteks sekular adalah persoalan nikah cerai, faraidh, kematian dan sebagainya. Ruang yang agak terhad. Oklah juga daripada tak ada langsung. Tapi perlu dimantapkan dan diperluaskan lagi.

Penyertaan bukan Islam dalam sistem perundangan syariah memberikan gambaran lebih jelas tentang Islam. Bagaimana orang bukan Islam menggunakan sistem Islam untuk memberikan keadilan. Seharusnya langkah ini digalakkan. Victoria mempunyai kelayakan yang diperlukan oleh sebuah mahkamah syariah di Malaysia. Hanya agamanya sahaja yang menjadi halangan. Agama seharusnya menghapuskan diskriminasi kerana perbezaan agama.

Seperti analogi seorang lulusan jururawat bukan Islam yang tidak dibenarkan merawat orang Islam yang sakit. Bukankah itu satu kezaliman?

Diambik dari Muhaimin Sulam

Khamis, 20 Mei 2010

Kalau BN Kalah Dalam PRU13

Kalau BN kalah pada PRU13 nanti, persoalan yang timbul adalah:-

  • Adakah BN, khususnya UMNO akan menyerah kuasa begitu saja kepada PR tanpa menggunakan tipu helah?
  • Adakah pemimpin BN yang rasuah dan salahguna kuasa akan lari keluar negeri?
  • Adakah UMNO akan menentang Kerajaan PR seperti kumpulan Baju Merah di Thailand?
  • Adakah Najib akan menjadi seperti Thaksin Shinawatra, menjadi dalang dalam menentang Kerajaan PR dari luar negara?
  • Apa jadi pada BIK MAMA?

Rabu, 19 Mei 2010

Kes Liwat Anwar Ibrahim: Dua Beranak Yang Bergaya

Budak sekoq ni perasan jadi selebriti konon. Keluaq masuk mahkamah dengan megah bergaya. Pak diapun tumpang sekaki. Pakai suit lagi. Nampak macam suit mahai. 

Orang lain kalau pungkok kena tutoh malu nak tayang muka kat public. Depa dua beranak ni lain sikit. Depa tak dak malu. Megah pulak tu. Yang si bapak ni rasa seronok dan hebat  anak mengaku kena liwat. Masuk berita akbar dan tv. Pak dengan anak dua kali lima.
Boleh percaya ke pada dua beranak ni? 

Isnin, 17 Mei 2010

Prebet Zahid


Pasai apa Zahid Hamidi pakai unifom tentera? Bolehkah dia pakai unifom? Dia adalah orang awam yang menjadi Menteri Pertahanan. 

Cuba tengok unifom yang dia pakai, ataih bahu, di lengan baju ataupun di depan tak dak pangkatpun. Bukan kata bintang ataih bahu, secakuk di lenganpun tak dak.  

Zahid Hamidi hanyalah seorang Prebet Cabok Gila Pangkat.