Rabu, 5 Oktober 2011

Malaon-malaon UMNO Kata PRU13 November Ni....!!!

Hari Sabtu lepaih aku pi makan kenduri... Lepaih makan aku pi join meja bulat geng-geng UMNO di Ipoh dok tengah bersembang. Ada malaon dari Ipoh Timur, ada Ipoh Barat dan ada Batu Gajah. 

Kebetulan sekoq tu aku kenai, aku pun pi salam dengan malaon ni. Lepaih tu kena getahlah.... salam dengan lagi 8 ekor malaon UMNO.  Kalau ikut hati aku tak maunya aku salam, baik aku ludah muka depa dengan gelama hijau! 

Depa ni semua munafik besar, kalau dok cerita tu kutuk PAS, PKR & DAP. Lantaklah depa nak kutukpun dah musuh politik! Kalau depa puji tu yang pelik! Mulut depa berbuih dok kata PAS jadi barua DAP. Nizar barua Cina. Dalam hati aku kata lancau hampa la!!!

Cina memang mangsa belasahan depa. Akupun pelik juga dengan malaon-malaon ni dalam dok benci dan meluat kat Cina, depa pi paw Cina minta duit juai projek yang tah bila nak terjun turun dari langit. Lepaih tu kalau ada amoi depa macam kucing dapat ikan. Ngap! Belasah amoi jugak. Tutoh Cina jugak!!!

Tapi yang menarik minat aku dengan sembang depa ni ialah pilihanraya la.... Ada sorang mamat rupa macam beruang kutub (tapi gelap!) dengan yakin dok kata PRU13 ni bulan depan iaitu November ni. Hujahnya pasai hari Jumaat depan Najib Bini Rosmah bentang belanjawan.

Belanjawan ni gaji naik, bonus, duit bantuan orang tua, duit khairat nak bagi dan macam-macam lagilah dia dok sebut macam dia yang prepare belanjawan di perbendaharaan bagi kat Najib.  Jadi Najib yang cerdik ni (kata dia) akan bubar parlimen awai November. Kira tak dan bagi yang dalam belanjawan tunggu BN menang dulu.

Ni macam Najib dok kata "Lu tolong gua, gua tolong lu"... Piraah!!! tiewnamakahai... lancaula...!!!


Selasa, 4 Oktober 2011

Pembakar Jambatan Merapu...!!!


Guan Eng: Rais seharusnya tidak berbohong seperti Utusan

Lim Guan Eng | Oct 04, 2011 09:31:34 pm

 
Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Rais Yatim telah membuat kenyataan palsu yang berbahaya bahawa program rasmi yang dihadiri beliau di Pulau Pinang hanya menggunakan Bahasa Inggeris dan Mandarin.  Rais seharusnya tidak berbohong seperti Utusan Malaysia; sebaliknya beliau harus membuktikan mana satu program rasmi anjuran Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang meminggirkan Bahasa Malaysia.

Saya mengesyaki bahawa program rasmi yang dirujuk oleh Rais adalah satu program di Kolej Han Chiang, Pulau Pinang di mana beliau menjadi tetamu kehormat mewakili Perdana Menteri Najib Razak pada 29 September 2011.  Saya ingin mengingatkan Rais bahawa Kolej Han Chiang merupakan kolej swasta dan program tersebut dianjurkan oleh Han Chiang dan bukannya Kerajaan Negeri.

Kenyataan Rais (gambar kanan) bahawa beliau seorang sahaja menggunakan Bahasa Kebangsaan dan sedikit sahaja Bahasa Inggeris adalah tidak benar.  Saya juga turut bercakap menggunakan Bahasa Malaysia, Inggeris dan Mandarin.  Mengapa Rais tidak menyebut bahawa saya juga turut bertutur dalam Bahasa Malaysia?  Jika Rais tidak berasa gembira dengan program yang dianjurkanoleh Kolej Han Chiang, mengapa beliau tidak menyampaikan rasa tidak puas hati tersebut kepada Han Chiang?  Mengapa beliau tidak menuntut penjelasan daripada Han Chiang?

Sebaliknya Rais memilih untuk tidak berlaku adil dengan menyalahkan Kerajaan Negeri untuk program yang dianjurkan oleh sebuah kolej swasta.  Kenyataan palsu terhadap Kerajaan Negeri Pulau Pinang ini jelas bertujuan untuk memainkan sentimen perkauman kononnya Pulau Pinang tidak menghargai Bahasa Malaysia.  Kenyataan sebegini tidak akan menyumbang kepada perpaduan nasional.  Rais turut menggesa orang Melayu di Pulau Pinang supaya membangkitkan isu tersebut.

Jika Rais boleh membuktikan mana satu program rasmi Kerajaan Negeri Pulau Pianng yang dihadiri beliau tidak menggunakan Bahasa Malaysia, Kerajaan Negeri Pulau Pinang akan mengambil tindakan bagi membetulkan kesalahan tersebut.  Walau bagaimanapun sekiranya beliau gagal untuk membuktikannya, maka beliau harus menarik balik dan meminta maaf atas kata-kata tersebut.  Jika tidak, beliau akan dituduh sebagai seorang yang tidak bermaruah dan yang bersikap perkauman kerana cuba membangkitkan sentimen perkauman.

Kerajaan Negeri Pulau Pinang ingin menyatakan kekecewaan terhadap percubaan sistematik dan bersiri yang dilakukan untuk melemahkan Kerajaan Negeri Pulau Pinang dengan mengeluarkan kenyataan yang bukan sahaja berbau perkauman tetapi juga jelas merupakan satu pembohongan.  Walaupun pilihan raya umum dijangkakan menjelang tiba, pembangkitan isu perkauman bukan sahaja satu cubaan terdesak tetapi juga perbuatan yang sangat tidak bertanggungjawab dan yang boleh mengancam keharmonian dan kestabilan masyarakat.

Walaupun BN mahu menang dalam pilihanraya umum akan datang, kemenangan ini harus bermaruah dan berdasarkan kebenaran, bukan pembohongan.

Saya terkejut dengan serangan terbaru BN terhadap Kerajaan Negeri Pulau Pinang dan peribadi saya sendiri.  Saya tidak akan membalas serangan peribadi Rais terhadap saya.  Serangan Rais ini mengekori laporan merapu dalam The New Straits Times (NST) dan Utusan Malaysia pada 2 Oktober 2011 bahawa ada kemungkinan yang saya telah mendedahkan rahsia negara kepada pemimpin Singapura dalam satu majlis makan malam.  Laporan tersebut turut mempersoalkan kesetiaan saya kepada negara.

Saya tidak faham mengapa kesetiaan saya kepada Malaysia turut dipersoalkan seperti mana yang dilaporkan dalam NST apabila saya tidak mempunyai status pemastautin tetap di negara Australia walaupun saya merupakan graduan lulusan Universiti Monash.  Kenapa laporan NST tidak pula mempersoalkan kesetiaan pemimpin-pemimpin BN yang mempunyai status PR di Australia?

Datuk Seri Rais, bola berada di gelanggangmu.  Apa kata anda?

*Kenyataan media oleh Lim Guan Eng (gambar kiri) selaku Ketua Menteri Pulau Pinang.